Friday, April 26, 2013

Έγγραφο της Bundesbank σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη


Απόρρητο έγγραφο: Τα "βάζει" ο Βάιντμαν με την ΕΚΤ για το ELA, το ΟΜΤ και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Σφόδρα επικριτική στους χειρισμούς της ΕΚΤ στην κρίση χρέους και κυρίως σε ότι αφορά τα προγράμματα διάσωσης των υπερχρεωμένων οικονομιών της ευρω-περιφέρειας εμφανίζεται η γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank), σύμφωνα με έγγραφό της που στάλθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. H EΚΤ, υποστηρίζει η Bundesbank, ανέλαβε μάλιστα μεγάλο ρίσκο ιδιαίτερα με τον ELA καθώς "σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη".
To έγγραφο της Bundesbank έκτασης 29 σελίδων, το οποίο δημοσιεύει σήμερα η Handelsblatt και το οποίο μπορείτε να δείτε στα συνημμένα έγγραφα, καταδεικνύει ότι η γερμανική Κεντρική Τράπεζα επικρίνει κεντρικής σημασίας αποφάσεις που πήρε η ΕΚΤ στην καταπολέμηση της κρίσης.
Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αγορά ομολόγων χωρών που υφίστανται πίεση στις αγορές, η οποία «αποκρυσταλλώθηκε» στο πρόγραμμα ΟΜΤ που η ΕΚΤ έθεσε στη διάθεση της Ευρωζώνης το περασμένο φθινόπωρο.
Το σκεπτικό της Bundesbank είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που κανονικά θα έπρεπε να λύνονται από τις κυβερνήσεις των εκάστοτε κρατών. "Η ΕΚΤ προσπαθεί έτσι να λύσει με την νομισματική πολιτική δημοσιονομικά προβλήματα", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου που δημοσιεύει η Handelblatst, η Bundesbank υποστηρίζει πως το πρόγραμμα (επαναγοράς ομολόγων) θα μπορούσε να “μολύνει” την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, στοιχείο που αποτελεί και βασικό προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωση του κύριου έργου τους: τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.
Όπως αναφέρει το έγγραφο "κανείς, ούτε η ΕΚΤ μπορεί να εγγυηθεί για τον θεσμό της Ευρωζώνης, δεδομένης της κατάστασης με το χρέος των χωρών – μελών του".
Ο ELA, ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας στην Ελλάδα, αναφέρεται ως ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της στάσης στο εν λόγω έγγραφο. «Η διάθεση ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική και καθιστά ξεκάθαρη την ανάληψη δημοσιονομικών καθηκόντων από τις αρχές νομισματικής πολιτικής» αναφέρει η Bundesbank.
Η ΕΚΤ ανέλαβε με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο, αναφέρει, καθώς σε τελική ανάλυση «δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση, σε κάθε στιγμή, να θεωρηθεί απίθανη» μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Όσον αφορά το ΟΜΤ, το έγγραφο υποστηρίζει επιπλέον πως η ίδια η ελληνική περίπτωση δείχνει πως δεν είναι εγγυημένο ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να εξασφαλίσει τήρηση των δεσμεύσεων που θα συνόδευαν πακέτα αγοράς ομολόγων.
"Κατά την άποψη της Βundesbank δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ να αποτρέψει την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ: "Η παρούσα σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη ενώπιον των ακόμη κυρίαρχων εθνικών κρατών, και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να την εγγυηθεί η Κεντρική Τράπεζα" αναφέρει επικαλούμενη το έγγραφο.
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο θα συζητήσει τις προοπτικές μετάβασης από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης ESM, στην απεριόριστη αγορά ομολόγων από τον ΟΜΤ

Πηγή: newmoney.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.