Thursday, May 16, 2013

Το 97% των επιστημόνων συμφωνεί ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τους ανθρώπους

Η σχετική μελέτη, σύμφωνα με τις βρετανικές «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και «Γκάρντιαν», συνιστά ισχυρό πλήγμα κατά όσων αμφισβητούν την κρίσιμη ανθρωπογενή συμβολή στην κλιματική αλλαγή.



H μελέτη αναλυτικά ΕΔΩ
Η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων του πλανήτη, σε ποσοστό 97,1%, συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής, δηλαδή προκαλείται από τις διάφορες ρυπογόνες ανθρώπινες δραστηριότητες (βιομηχανία, μεταφορές κ.α.). Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, η οποία για πρώτη φορά αξιολόγησε όλη την έως τώρα σχετική επιστημονική έρευνα, δηλαδή πάνω από 4.000 ακαδημαϊκές εργασίες που έχουν δημοσιευτεί κατά την τελευταία 20ετία.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Τζον Κουκ του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters", σύμφωνα με τις βρετανικές «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και «Γκάρντιαν», συνιστά ισχυρό πλήγμα κατά όσων αμφισβητούν την κρίσιμη ανθρωπογενή συμβολή στην κλιματική αλλαγή. Η νέα μελέτη κατέγραψε τις απόψεις περίπου 10.000 επιστημόνων από όλο τον κόσμο, που έχουν δημοσιευτεί σε περίπου 2.000 επιστημονικά περιοδικά, και δείχνει πως μόνο το 0,7% από αυτούς αμφισβητούν ότι η κλιματική αλλαγή έχει ανθρωπογενή αίτια, ενώ το 2,2% των επιστημόνων έχουν ασαφή θέση. Το υπόλοιπο 97,1% -ποσοστό που δείχνει σχεδόν ομοφωνία- συμφωνεί ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τους λιγοστούς διαφωνούντες ως «μια σχεδόν μηδαμινή μερίδα» της επιστημονικής κοινότητας. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή επιστημονική συμφωνία για τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, παρά τις δημόσιες αντιλήψεις περί του αντιθέτου», δήλωσε ο Τζον Κουκ. Ιδίως στις ΗΠΑ, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία στο ευρύ κοινό, καθώς σε περυσινή δημοσκόπηση το 43% των Αμερικανών δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν πως οι άνθρωποι φταίνε που η Γη θερμαίνεται, ενώ το 12% δήλωσαν ότι δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για τις αιτίες της υπερθέρμανσης.

Η νέα μελέτη απέδωσε αυτό «το χάσμα ανάμεσα στην πραγματική επιστημονική συναίνεση και στη δημόσια αντίληψη» στις επίμονες προσπάθειες λόμπινγκ εκ μέρους ορισμένων βιομηχανιών, που έχουν έτσι μπλοκάρει μια αποφασιστική δράση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Μια προηγούμενη μελέτη της Ναόμι Ορέσκες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό "Science" το 2004, είχε επίσης καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, ότι υπάρχει διεθνής επιστημονική συμφωνία σε ποσοστό 97% για την ανθρωπογενή αιτιολογία της κλιματικής αλλαγής.

ΠΗΓΗ skai.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.