Wednesday, May 8, 2013

Ο Στίβεν Χόκινγκ μποϊκοτάρει το Ισραήλ

Ο διάσημος Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ συμμετέχει στο επιστημονικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων.


Ο Χόκινγκ απέσυρε τη συμμετοχή του από ένα διεθνές συνέδριο που θα γίνει στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο και το οποίο διοργανώνει ο πρόεδρος της χώρας Σιμόν Πέρες με αφορμή και τα 90ά γενέθλιά του, σύμφωνα με τη βρετανική The Guardian.
Ο 71χρονος πρώην καθηγητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του και αδυνατεί να μιλήσει εξαιτίας μιας σοβαρής νευρολογικής πάθησης, αποδέχτηκε αρχικά την πρόσκληση που του απέστειλε το γραφείο του ισραηλινού προέδρου να είναι κεντρικός ομιλητής στο πέμπτο ετήσιο συνέδριο "Αντιμετωπίζοντας το Αύριο", όπου έχουν προσκληθεί διάφορες διεθνείς προσωπικότητες και κάθε χρόνο συμμετέχουν χιλιάδες άτομα.
Η υγεία του Στίβεν Χόκινγκ έχει επιδεινωθεί τελευταία, αλλά η αναθεώρηση της αρχικής απόφασής του φαίνεται πως είχε πολιτικά κίνητρα. Προ ημερών, έγραψε ένα σύντομο γράμμα στον Σιμόν Πέρες καθιστώντας του γνωστό πως άλλαξε γνώμη, αν και δεν ανακοίνωσε δημόσια την αλλαγή της στάσης του.
Όμως, με έγκριση του Στίβεν Χόκινγκ, η Βρετανική Επιτροπή για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ο Βρετανός φυσικός "πήρε την ανεξάρτητη απόφαση να τηρήσει το μποϊκοτάζ, με βάση τις γνώσεις του για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και την ομόφωνη συμβουλή εκ μέρους των ακαδημαϊκών επαφών που διατηρεί εκεί".
Η πρωτοβουλία του Σ. Χόκινγκ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιστημονικής καμπάνιας κατά του Ισραήλ στη Βρετανία. Τον Απρίλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Ιρλανδίας ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη που κάλεσε σε ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.
Εδώ κι έναν μήνα που έγινε γνωστό ότι ο Στίβεν Χόκινγκ θα μιλούσε στο ισραηλινό συνέδριο, είχε βομβαρδιστεί με μηνύματα από τη χώρα του και από το εξωτερικό, που προσπαθούσαν να του αλλάξουν γνώμη και τελικά φαίνεται πως το πέτυχαν. Όπως είπε στους φίλους του, αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή των Παλαιστινίων συναδέλφων του, οι οποίοι ομόφωνα τον προέτρεψαν να μην παραστεί στην εκδήλωση.
Διάφορες προσωπικότητες έχουν επίσης αρνηθεί προσκλήσεις να επισκεφτούν το Ισραήλ, όπως οι μουσικοί Έλβις Κοστέλο, Άνι Λένοξ και Μπράιαν Ίνο, όμως άλλοι κατήγγειλαν το μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ ως επιλεκτικό και αναποτελεσματικό. Ο συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν (ο οποίος πήρε το "Βραβείο Ιερουσαλήμ" το 2011) δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αν πήγαινα μόνο σε χώρες που εγκρίνω, πιθανώς δεν θα σηκωνόμουν ποτέ από το κρεβάτι μου".
Ο Στίβεν Χόκινγκ έχει επισκεφτεί τέσσερις φορές το Ισραήλ στο παρελθόν, πιο πρόσφατα το 2006, όταν έκανε ομιλίες σε ισραηλινά και παλαιστινιακά πανεπιστήμια, μετά από πρόσκληση της βρετανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ και είχε τότε εκφράσει τη χαρά του. Αλλά το 2009, καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και από τότε, η στάση του απέναντι στο Ισραήλ δείχνει να έχει σκληρύνει.
Το γραφείο του προέδρου Σιμόν Πέρες δεν είχε ανακοινώσει επίσημα την απόσυρση του Χόκινγκ, αλλά το όνομά του Βρετανού επιστήμονα έχει ήδη αποσυρθεί από τη λίστα των ομιλητών στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.