Monday, May 13, 2013

Πού στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κίνας στην Ελλάδα


Να επενδύσει σε υποδομές στην Ελλάδα δηλαδή σε λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα ενδιαφέρεται η Κίνα, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για την αγορά ακινήτων και ευρύτερα το "real estate", όπως σημειώνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου Κ. Γιαννίδης.
Ωστόσο, υπάρχουν και προβλήματα, όπως η γραφειοκρατία, που αποτελούν "ανάχωμα" σε αυτήν την προσπάθεια, τονίζει.
Η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ έχει ως εξής:
1. Σε ποιους τομείς εντοπίζετε εσείς το ενδιαφέρον της Κίνας προς την Ελλάδα;
Η Κίνα ενδιαφέρεται να επενδύσει σε υποδομές στην Ελλάδα δηλαδή σε λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα… Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον και για το real estate.
Η πρόσφατη διάταξη που επιτρέπει την παραμονή στην Ελλάδα για τους πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν στην Ελλάδα πιστεύω ότι θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για να καταφέρουμε να προσελκύσουμε Κινέζους επενδυτές.
Ακούμε πάρα πολλά σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον της Κίνας προς την Ελλάδα ωστόσο πιστεύω ότι το μεγάλο ενδιαφέρον προς το παρόν το έχει ως προς τις υποδομές.
Και αυτές οι συμφωνίες βέβαια είναι διακρατικές μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Πιστεύω ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο το προσεχές διάστημα.
2.Πού βασίζεται η σχέση των δύο χωρών;
Βασίζεται σε διπλωματικές σχέσεις που έχουν μία ιστορία 41 ετών και βασίζεται στο γεγονός ότι η ελληνική Ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός χαίρουν μεγάλου σεβασμού από τους Κινέζους και από το εκπαιδευτικό τους σύστημα: Δύο λαοί με πανάρχαιους πολιτισμούς, δύο λαοί που έχουν γράψει πολλές δικές τους σελίδες στην παγκόσμια ιστορία, δύο λαοί που φαίνονται τόσο διαφορετικοί αλλά τελικά έχουν τόσα κοινά…
3.Υπάρχουν και «μικρές» επιτυχίες ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά της Κίνας; Εάν ναι, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να ενισχυθούν και να αυξηθούν;
Φυσικά υπάρχουν επιτυχίες ελληνικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά. Στην Κίνα παντού γνωρίζουν τη Folli Follie. Όσο περισσότερο «εκπαιδεύονται» οι Έλληνες επιχειρηματίες στο κομμάτι της Κίνας, όσο περισσότερο ταξιδεύουν, ανοίγονται, αναλύουν, μελετούν και τη γνωρίζουν τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας… Δεν είναι μία εύκολη αγορά και δεν συμβουλεύουμε κανέναν που δεν έχει κάνει εξαγωγές πρώτα σε άλλες χώρες, να ξεκινήσει από την Κίνα. Προσωπική μου άποψη για να ενισχυθούν αυτές οι πιθανότητες θα πρέπει ο Έλληνας επιχειρηματίας να στοχεύει ανά επαρχία.
4.Στον τομέα του τουρισμού, τι περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν,ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους Κινέζους στην Ελλάδα;
Υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Ένα ταξίδι στην Ελλάδα είναι για τους Κινέζους όνειρο ζωής. Ζευγάρια Κινέζων έρχονται στην Ελλάδα για να παντρευτούν στη Σαντορίνη. Η Ελλάδα έχει αρχίσει και γίνεται πολύ της μόδας για τους Κινέζους. Το πόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον τους καθημερινά φαίνεται και από το γεγονός ότι στο Κέντρο της Αθήνας δραστηριοποιούνται μέσα στην κινεζική Κοινότητα περίπου 30 κινεζικά ταξιδιωτικά γραφεία και αυξάνονται διαρκώς.
5.Μπορούμε να αισιοδοξούμε για τους επενδυτικούς καρπούς των δύο χωρών; Εάν υπάρχουν εμπόδια, ποια είναι αυτά;
Μπορούμε να αισιοδοξούμε… Βεβαίως, η γραφειοκρατία καλά κρατεί στην Ελλάδα ωστόσο ο νέος επενδυτικός νόμος, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, το fast track για τις μεγάλες επενδύσεις είναι πολύ ενθαρρυντικά δείγματα για το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον…
Τι να σας πω, θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό σημείο και μπορούμε να αισιοδοξούμε. Το επόμενο βήμα είναι και η κοινωνία να συνειδητοποιήσει ότι χωρίς επενδύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε η ανάπτυξη ούτε οι θέσεις εργασίας. Λεφτά δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνον έξω και μπορούν μόνο να έρθουν από έξω.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, news247.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.