Wednesday, May 8, 2013

Ισχυρή αύξηση των κινεζικών εξαγωγών και εισαγωγών, τον Απρίλιο

Στα 18,16 δισ. δολάρια το εμπορικό πλεόνασμα.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Απρίλιο, αλλά παραμένουν οι υποψίες ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται δεν αντανακλούν τις πραγματικές εμπορικές ροές, αλλά περιλαμβάνουν και κεφαλαιακές κινήσεις που γίνονται για κερδοσκοπικούς λόγους, σημειώνει σε σχετικό τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.


Η τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε αύξηση των εξαγωγών κατά 14,7% και εισαγωγών κατά 16,8%, καθώς επίσης και πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο ύψους 18,16 δισ. δολ.
Η αγορά προέβλεπε αύξηση 10,3% των εξαγωγών και 13,9% των εισαγωγών και ένα εμπορικό πλεόνασμα 15,1 δις. δολαρίων. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 2,7%, ενώ οι εισαγωγές μείωση 7,7%.
Τα στοιχεία των κινεζικών εξαγωγών φαινόταν να σηματοδοτούν τους τελευταίους μήνες μία σταδιακή αναζωογόνηση της εξωτερικής ζήτησης, αν και ορισμένοι αναλυτές υποψιάζονται ότι πιθανόν οι εξαγωγείς να υπερτιμολογούν τις συναλλαγές τους, ώστε να φέρνουν κεφάλαια στη χώρα, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς στις εισροές κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί από το Πεκίνο.
«Δεν έχω ισχυρή πεποίθηση ότι τα στοιχεία αντανακλούν την πραγματικότητα. Θα επικεντρωθούμε στα στοιχεία για τη δραστηριότητα που θα δημοσιοποιηθούν τη Δευτέρα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Nomura στο Χονγκ Κονγκ. «Το πρώτο τρίμηνο του 2013, τα στοιχεία των κινεζικών εξαγωγών διαστρεβλώθηκαν σημαντικά λόγω των υπερτιμολογήσεων από τους εξαγωγείς που ήθελαν να εισάγουν βραχυπρόθεσμα κεφάλαια και να εκμεταλλευθούν (arbitrage) τη διαφορά στην ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος με το αμερικανικό δολάριο στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ», έγραψε αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch σε έκθεσή του.
Τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ένα άλμα κατά 57% των εξαγωγών στο Χονγκ Κονγκ και ακόμη περισσότερο κατά 250% σε συνδεδεμένες περιοχές. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν 0,1% τον Απρίλιο και προς την ΕΕ κατά 6,4%, αλλά τα ποσοστά μείωσης ήταν πολύ μικρότερα από το 6,5% και 14%, αντίστοιχα, που καταγράφηκαν τον Μάρτιο.
Ο κρατικός οργανισμός διαχείρισης συναλλάγματος της Κίνας (SAFE) ανακοίνωσε την Κυριακή νέους κανόνες για να εμποδίσει την εισροή βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων στη χώρα με τη συγκαλυμμένη μορφή των πληρωμών για εμπορικές συναλλαγές.
Εκτιμήσεις του Reuters για τις ροές βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2013 σημειώθηκε εισροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων ύψους 181 δις. δολαρίων, η οποία τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, axortagos.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.