Thursday, January 1, 2015

ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Άρθρο του Χρήστου Α. Κατσαρού (Chris Sintiki) Αρθρογράφος - Διεθνής αναλυτής

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Σερραϊκόν Θάρρος, Καθημερινή Εφημερίδα του Ν. Σερρών, Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014, στην σελίδα 10.

ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Όπως ήταν επόμενο δεν εκλέχτηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το πολιτικό σύστημα έφερε ακόμη μια φορά τη χώρα στη θέση της λαϊκής επιλογής. Αυτό δεν είναι καινούριο φαινόμενο, η Ελλάδα το συνάντησε το 1990.
η Βουλή δεν εξέλεξε Πρόεδρο Δημοκρατίας κατά τις τρεις διαδοχικές ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στις 19, 25 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου 1990
διαλύθηκε η Βουλή ΣΤ΄περιόδου ενώ με το Π.Δ. του 90 καθορίσθηκαν οι βουλευτικές έδρες στις εκλογικές περιφέρειες. Τα κυριότερα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές αυτών ήταν:


Ν.Δημοκρατία
ΠΑΣΟΚ
Συνασπισμός
Οικολόγοι-Εναλλακτικοί
ΔημοκρατικήΑνανέωση
Συνδυασμοί ανεξαρτήτων κ.λ.π. μικρά κόμματα
(….)
Οι εκλογές στις 8 Απριλίου 1990, τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, 4 μόλις μήνες μετά την ορκωμοσία της «οικουμενικής κυβέρνησης» Ζολώτα, δίνουν μια οριακή αυτοδυναμία στη Ν.Δ. Η ΝΔ φτάνει το 46.89%, αλλά εκλέγει 150 βουλευτές. Μέσα στη νύχτα γίνονται 151 με την προσθήκη του εκλεγμένου με την ΔΗΑΝΑ στο Υπόλοιπο Αττικής, Θεόδωρου Κατσίκη, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα προσχώρησε στη ΝΔ. Έτσι λοιπόν, μετά από 3 συνεχόμενες αναμετρήσεις, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τη βοήθεια των 406 ψηφοφόρων της ΔΗΑΝΑ που σταύρωσαν και ανέδειξαν βουλευτή τον Θ. Κατσίκη, γίνεται πρωθυπουργός. Παράλληλα, η κυβερνητική πλειοψηφία επιλέγει τον Κ.Καραμανλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δεύτερη φορά.


http://tangelonias.blogspot.gr/2012/05/1989-1990.html



Το σκηνικό που περιγράφεται παραπάνω αναφέρει τους ίδιους πρωταγωνιστές να διαχειρίζονται το σύνταγμα όπως τους εξυπηρετεί. Χαρακτηριστικό όλων είναι ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ν.Δ. που εξέλεξε με σχετική πλειοψηφία (151 βουλευτές) τον Π τ Δ.
πραγματικότητα επιστρέφει μέσα από το παρελθόν για να δείξει τη δική της παρουσία.
Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η πραγματικότητα μετά της 25 Ιανουαρίου 2015. Δε μιλάμε, φυσικά, για μια μονοκομματική κυβέρνηση του 1990, αλλά για μια πολιτική συμμαχιών, που δεν απαγορεύει τα πολιτικά παιχνίδια. Αυτά ξεκίνησαν με τις αποκαλύψεις του Παύλου Χαϊκάλη και θα ολοκληρωθούν με τις πολιτικές συναλλαγές και τα ανοίγματα που θα κάνουν οι δυο μονομάχοι (ΣΥΡΙΖΑ & Ν.Δ.).
Στην πραγματικότητα οι κερδισμένοι θα είναι οι μικροί σχηματισμοί που θα στηρίξουν την επόμενη κυβέρνηση, θα υπάρξουν ουσιαστικές προγραμματικές συγκλίσεις; Η θα βγει ένα σχήμα με «σημαία ευκαιρίας» που θα ξεφτίσει μέχρι το 2017-18.
Οι συμμετέχοντες του 2015 είναι περίπου οι ίδιοι – Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΣΥΡΙΖΑ (η μετεξέλιξη του Συνασπισμού) ΑΝ.ΕΛ (τότε υπήρχε η ΔΗΑΝΑ) – αλλά η πολιτική των συνεργασιών έχει μια άλλη φιλοσοφία που δεν υπήρχε ούτε τότε, ούτε σήμερα. Το σκηνικό συμπληρώνεται με Το Ποτάμι και την πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να μπει δυναμικά με νέο σχήμα.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πιθανοί κυβερνητικοί συσχετισμοί, όλα θα παιχτούν πάνω στα εκλογικά ποσοστά και στην ελευθερία κινήσεων του επόμενου πρωθυπουργού. Ο Α. Σαμαράς εγγυάται τη σταθερότητα, ενώ ο Α.Τσίπρας την αλλαγή σελίδας και τη χαμένη αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού (αυτό μα θυμίζει τον Ανδ. Παπανδρέου του 1981 και το πρόγραμμα της <<Αλλαγής>> ).
Ο υπόλοιπος κόσμος και οι ‘αγορές’ περιμένουν στη γωνία, για να απαντήσουν, το ζήτημα είναι η φιλοσοφία με την οποία θα βγει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι ενδιάμεσοι εταίροι θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία της κυβέρνησης, αλλά το κόστος θα χρεωθεί στον επόμενο πρωθυπουργό. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αινιγματική με πολλές κυβερνητικές συνιστώσες και με την ανάγκη εθνικού σχεδιασμού.
Όσοι μπουν στην επόμενη βουλή με 3% θα είναι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι , όπως και πιθανή αντιπολίτευση. Η εξουσία μιας 7 κομματικής βουλής παίζεται στις ισορροπίες και την τακτική της μικρής δύναμης. Αίνιγμα θα παραμείνει και η Χ.Α που δεν ξέρουμε πως θα διαχειριστεί τη θέση της στη νέα βουλή, γιατί εντός ή εκτός δημοκρατικού τόξου, όλα παίζονται στο 3%, αυτός ο μαγικός αριθμός ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις.
Επισημάνσεις…
Γραφεί ο Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος - Διεθνής αναλυτής
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.:  6976915473 

E-mail: xrhstos_katsaros@yahoo.gr , xrhstos.katsaros@gmail.com

Ιστότοπος:  Web node http://christos-a-katsaros74.webnode.gr/
Σελίδα Profile on Face book: Χρήστος ΑΚατσαρός (Chris Sintiki)
Twitter: Christos A. Katsaros @Chris_Sintiki https://twitter.com/Chris_Sintiki

Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ http://grafida-sintikis.blogspot.gr/



No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.