Thursday, June 22, 2017

Ευχολόγια αντί δεσμεύσεων για την ανάπτυξη της βουβαλοτροφίας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στη Φωτεινή Αραμπατζή


Συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για βουβαλοτροφία


Σε ευχολόγια για τη βιωσιμότητα αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική του πολλά υποσχόμενου κλάδου της βουβαλοτροφίας, αναλώθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινής Αραμπατζή.
Η Σερραία βουλευτής υπογράμμισε ότι η βουβαλοτροφία, παρά τη μεγάλη δυνητική δυναμική της, καταγράφει ακόμη ελάχιστη συμβολή στο ΑΕΠ της ελληνικής κτηνοτροφίας, ζητώντας από τον Υπουργό συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη θωράκισή της, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και τη βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος της.

Στα ερωτήματα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των οφειλόμενων κοινοτικών κονδυλίων προηγούμενων ετών στους βουβαλοτρόφους, ο κ. Αποστόλου αρκέστηκε σε αοριστολογίες. Καμία απάντηση για το πότε επιτέλους θα εξοφληθούν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο ΠΑΑ 2007 – 2013, που ακόμη εκκρεμούν, κλονίζοντας τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων τους. Καμία απάντηση γιατί 19 ολόκληρους μήνες καθυστερούν οι εντάξεις και η μετέπειτα χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα για τους Γενετικούς Πόρους του νέου ΠΑΑ 2014 – 2020 (Μέτρο 10.2.1). Πόροι, που αποτελούν πολύτιμη «ασπίδα» στο υψηλό κόστος παραγωγής, κινητροδοτούν την είσοδο νέων κτηνοτρόφων στο επάγγελμα και ενισχύουν την αναπτυξιακή του προοπτική, διασφαλίζοντας τη γενετική βελτίωση των ζώων.
Γενετική βελτίωση, αναγκαία για τη φυσική γενετική εξέλιξη αυτής της παραδοσιακής κτηνοτροφικής δραστηριότητας και την αξιοποίηση της γαλακτοπαραγωγής, που δυστυχώς είναι σε αργούσα κατάσταση.
Λέξη δεν είπε ο Υπουργός ούτε και για τα λιμνάζοντα κοινοτικά κονδύλια των σχετικών Μέτρων του νέου ΠΑΑ 2014 - 2020, που αποτελούν μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τον κοιμώμενο γίγαντα της βουβαλοτροφίας. Μέτρα, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, οι Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και η Μεταποίηση – Τυποποίηση, που παραμένουν δυστυχώς ακόμη «στα συρτάρια» από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Εμποδίζοντας έτσι τις επενδύσεις στις εκμεταλλεύσεις των βουβαλοτρόφων, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, των συστημάτων άλμεξης, της καθετοποιημένης διαχείριση των προϊόντων και της ενίσχυσης της τυποποίησης και της πιστοποίησης, που δίνουν και τη ζητούμενη προστιθέμενη αξία στα προϊόντα.
Σε ό,τι αφορά ένα από τα δομικά προβλήματα του κλάδου, αυτό των βοσκοτόπων και των σταβλικών εγκαταστάσεων, ο Υπουργός εφάρμοσε την προσφιλή του τακτική. Αντί να δώσει απάντηση για το πότε επιτέλους θα εκδώσουν – ως οφείλουν – τα πολυαναμενόμενα σχέδια βόσκησης, προσπάθησε να οικειοποιηθεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη. Το νομοθετικό πλαίσιο, που παρέλαβε από την προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ για τον, σύννομο κοινοτικά, πολλαπλασιασμό των επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας, που λόγω της διαχειριστικής ανεπάρκειας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραμένει ανενεργό, ταλαιπωρώντας το σύνολο του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.
Το link της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής είναι το κάτωθι:
Επίκαιρη Ερώτηση Φ. Αραμπατζή στη Βουλή για την ανάπτυξη της Βουβαλοτροφίας 22/06/2017 https://youtu.be/vzWRJIYWw0U

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.