Friday, July 28, 2017

Φ. Αραμπατζή σε Βαγγέλη Αποστόλου: «Χιλιάδες υπεράριθμοι Νέοι Αγρότες εκτός του ΠΑΑ 2014 – 2020, με απόλυτη ευθύνη του ΥΠΑΑΤ»

Δεσμεύσεις για την ένταξη χιλιάδων επιλαχόντων Νέων Αγροτών από το σχετικό Πρόγραμμα του ΠΑΑ 2014 – 2020 λόγω του χαμηλού ποσοστού κατανομής των κονδυλίων σε πολλές Περιφέρειες από την προχειρότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά η αρμόδια Τομεάρχης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Η Σερραία βουλευτής με σχετική Ερώτησή της, υπογραμμίζει ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ είχε καλυφθεί πλήρως το σύνολο των 12.000 ενδιαφερομένων Νέων Αγροτών και είχαν ενταχθεί πάνω από 3.000 επιλαχόντες ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, περίπου 3200 υποψήφιοι Νέοι Αγρότες, παρότι είναι δικαιούχοι, «πετάγονται» εκτός Προγράμματος.

Και αυτό, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της ΝΔ αλλά και αυτοδιοικητικών και αγροτικών φορέων των Περιφερειών της χώρας για την ανάγκη ανακατανομής των κονδυλίων του Προγράμματος από Περιφέρειες με αδιάθετα ποσά, σε Περιφέρειες που υπερκαλύπτουν τον στόχο και υπολείπονται σε διαθέσιμα κονδύλια. Και παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες του κ. Αποστόλου, τόσο για αύξηση των σχετικών κονδυλίων στα 300 εκατ. ευρώ, που έμειναν δυστυχώς στα 260 εκατ., όσο και για ένταξη 24.000 Νέων Αγροτών στο Πρόγραμμα, τελικά μετά βίας ξεπερνούν τις 10.000 οι δικαιούχοι.

Όπως επισημαίνει δε η κ. Αραμπατζή, εκτός από τον αποκλεισμό των επιλαχόντων από ένα Πρόγραμμα ζωτικής σημασίας για την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου, ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτοί να αποκλειστούν από μελλοντικά προγράμματα εγκατάστασης Νέων Γεωργών, καθώς έχουν ήδη υποβάλει αίτηση έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας.

Μετά δε τις πρόσφατες «δεσμεύσεις» του Πρωθυπουργού από την Κοζάνη, για ένταξη στο Πρόγραμμα των υπεράριθμων Νέων Αγροτών της Δυτ. Μακεδονίας, η Τομεάρχης της ΝΔ ζητάει από τον κ. Αποστόλου να ξεκαθαρίσει, αν αυτή η «δέσμευση» αφορά το σύνολο των υπεράριθμων Νέων Αγροτών όλης της χώρας και από πού έχουν προβλεφθεί κονδύλια για την κάλυψη του επιπλέον κόστους.

Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

26-7-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κον Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: «Χιλιάδες υπεράριθμοι Νέοι Αγρότες εκτός του ΠΑΑ 2014 – 2020»

Κύριε Υπουργέ,

Χιλιάδες υποψήφιοι Νέοι Αγρότες σε πολλές Περιφέρειες της χώρας μένουν τελικά εκτός του Υπομέτρου 6.1. «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20, μετά και την ολοκλήρωση – επιτέλους - της αξιολόγησης των φακέλων και την οριστικοποίηση των πινάκων ένταξης στο Πρόγραμμα.

Ένα Μέτρο, που όχι μόνο καθυστέρησε η υλοποίησή του λόγω προβλημάτων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων αλλά επιπροσθέτως δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα λόγω του ανορθολογικού τρόπου με τον οποίον έγινε η κατανομή των πόρων στις Περιφέρειες της χώρας.

Έτσι, ως δραματική συνέπεια του χαμηλού ποσοστού κατανομής των κονδυλίων σε πολλές Περιφέρειες, - παρά τη μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των υποψηφίων προς ένταξη Νέων Αγροτών – περίπου 3200 υποψήφιοι Νέοι Αγρότες σε όλη τη χώρα (1133 στην Κεντρική Μακεδονία, 480 στη Θεσσαλία, 359 στην Δυτική Μακεδονία, 451 στην Κρήτη)  παρότι είναι δικαιούχοι, μένουν επιλαχόντες λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων στο Πρόγραμμα.

Ένα Πρόγραμμα ζωτικής σημασίας για την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου, τη συνολική αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης γεωργικής γης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον πρωτογενή τομέα και την επαγγελματική προοπτική χιλιάδων νέων σε μία εποχή μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις της ΝΔ αλλά και αυτοδιοικητικών και αγροτικών φορέων των Περιφερειών της χώρας για ανακατανομή κονδυλίων του Προγράμματος για τους Νέους Αγρότες από Περιφέρειες με αδιάθετα ποσά, σε Περιφέρειες που υπερκαλύπτουν τον στόχο, η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε εγκαίρως για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα πριν την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

Και μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας από την Κοζάνη, αναφερόμενος στους υπεράριθμους Νέους Αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο και έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μη μείνουν εκτός του προγράμματος! Χωρίς να ξεκαθαρίζει σε καμία περίπτωση, αν αυτή του η «δέσμευση» αφορά συνολικά τους περίπου 3.200 υπεράριθμους Νέους Γεωργούς στη χώρα»! Στην ίδια δε «δέσμευση», προχωρήσατε κατόπιν και εσείς, από το βήμα της Βουλής.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τους Νέους Αγρότες, παρά τις εξαγγελίες σας στις 12-6-2016 για αύξηση στα 300 εκατ. ευρώ παρέμεινε στα αρχικά του επίπεδα, δηλαδή στα 243 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο με την υπερδέσμευση του 10%, που έγινε σε δεύτερη φάση, έφτασε τα 260 εκατ. ευρώ

Παρά τις εξαγγελίες σας ότι θα εντάσσατε στο Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών 24.000 νέους αγρότες, οι δικαιούχοι προς ένταξη μετά βίας ξεπερνούν τις 10.000

Επί διακυβέρνησης ΝΔ είχαν για πρώτη φορά ενταχθεί πάνω από  3.000 επιλαχόντες στην Προκήρυξη του 2014, καλύπτοντας πλήρως το σύνολο των ενδιαφερομένων που έφτασε τον τελικό αριθμό των ενταγμένων σε 12.000 δικαιούχους, με συνολική ενίσχυση 194 εκατ. ευρώ

Εκτός από τον αποκλεισμό των επιλαχόντων, ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτοί να αποκλειστούν από μελλοντικά προγράμματα εγκατάστασης Νέων Γεωργών, καθώς έχουν ήδη υποβάλει αίτηση έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας  

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.     Προτίθεσθε να εντάξετε στο Υπομέτρο 6.1 «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του ΠΑΑ 2014-20, χιλιάδες επιλαχόντες Νέους Αγρότες;

2.     Έχετε προβλέψει κονδύλια για την κάλυψη του επιπλέον κόστους;

3.     Οι «δεσμεύσεις» του Πρωθυπουργού αλλά και οι δικές σας για να μη μείνουν τελικά εκτός του Προγράμματος οι υπεράριθμοι Νέοι Αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας αφορά και το σύνολο των υπεράριθμων Νέων Αγροτών όλης της χώρας;


Η ερωτώσα βουλευτής


Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.