Thursday, July 20, 2017

Συνάντηση Γ. Βαρεμένου με Ν. Αναστασιάδη: "Η ελπίδα για μια δίκαιη λύση δεν πρέπει να σβηστεί"

Σημαντική σε έκταση και βάθος ενημέρωση για τις συνομιλίες στην Ελβετία και τη γνωστή, ατυχή κατάληξή τους, όσο και για τις προοπτικές που διαμορφώνονται από εδώ και πέρα, είχε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Βαρεμένος που βρίσκεται στην Κύπρο εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων στις εκδηλώσεις για τις «μαύρες επετείους» του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο, ο κ. Βαρεμένος είπε ότι η Τουρκία επιδεικνύει συμπεριφορά νευρικής και ασταθούς δύναμης, που, αντί να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση, αντιθέτως εντείνει τη ρευστότητα στην ευρύτερη περιοχή. Απέναντι στις προκλήσεις, είπε χαρακτηριστικά, οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και ψύχραιμοι. Η ελπίδα για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να σβηστεί κι αυτό προς όφελος όλων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για τους τελευταίους, τόνισε ότι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποτυπώνουν τη θέλησή τους για μια λειτουργική λύση και να μην αντιμετωπίζονται ως οι ανώριμοι ανήλικοι της Ιστορίας.
Ανήκω σε μια γενιά, είπε ο κ. Βαρεμένος, που μεγάλωσε με το Κυπριακό και δεν θα ήθελα να δω αυτή τη γενιά να αποχωρεί κάποια στιγμή με το παράπονο της μη δικαίωσης της κυπριακής υπόθεσης. Ως πράξη ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης και αλήθειας περιέγραψε ο κ. Βαρεμένος την παράδοση από την ελληνική στην κυπριακή Βουλή όλων των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τις καταθέσεις στην εξεταστική επιτροπή για την κυπριακή τραγωδία. Η αλήθεια, τόνισε, όσο σκληρή και επώδυνη, είναι ταυτόχρονα και λυτρωτική, και δεν νοείται κάθαρση της κυπριακής τραγωδίας χωρίς αυτήν.
Μιλώντας χθες το βράδυ στο Πανόραμα Αγνοουμένων στα Πυργά, ο κ. Βαρεμένος είπε ότι λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι η ύψωση ενός Σινικού Τείχους, όπως ζητούν κάποιοι στο νησί. Ακόμη και αν φύγει η γενιά που θυμάται τη συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους, η ανάγκη για λύση δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Όσα χρόνια και να περάσουν, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με αυτή την ιστορική ανορθογραφία, κατέληξε.

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Βαρεμένος συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη και έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο.    

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.