Thursday, July 20, 2017

Ο Ηρακλειώτης μαραθωνοδρόμος, που τρέχει με την πανοπλία του, ετοιμάζεται για Κίνα

Είναι ένας διαφορετικός μαραθωνοδρόμος και δεν το κρύβει, αντίθετα το διαλαλεί όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, χωρίς να φοβάται αν κάποιοι «δήθεν» τον περάσουν για φευγάτο.

 Ο λόγος για τον Ιδομενέα Αβραμάκη, έναν άνθρωπο που επέστρεψε από το θάνατο στη ζωή, είδε τον κόσμο με άλλο μάτι και τώρα ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Κίνα, όπου θα  τρέξει σε μαραθώνιο στην πόλη Παντζίν, για να μεταφέρει μαζί του στη μακρινή ασιατική χώρα κάτι από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και την κουλτούρα μας.

Τον γνώρισα τυχαία σε μια πεζοπορική εκδρομή και μου έκανε, από την πρώτη στιγμή, εντύπωση το ανεξάντλητο κέφι του και η επιλογή του να κάνει αυτό που αυθόρμητα ένιωθε χωρίς να ενδιαφέρεται για τα σχόλια τρίτων.

Εκεί έμαθα πως τρέχει σε μαραθωνίους φορώντας αρχαία ελληνική πανοπλία, κρατώντας ασπίδα και μάλιστα…. ξυπόλητος. Επειδή δεν είναι κάτι συνηθισμένο και ο ίδιος μοιάζει να κινείται αντίθετα με το ρεύμα, φρόντισα να μιλήσω μαζί του και να μου πει την ιστορία του.Όσα έμαθα για τον Ιδομενέα Αβραμάκη ήταν εκπληκτικά και γι αυτό θέλησα να τα μοιραστώ μαζί σας.

Ο Ιδομενέας, λοιπόν το 2006, υπέστη, μετά από μια απλή εξέταση σε νοσοκομείο του Ηρακλείου, ένα σοβαρό ισχαιμικό επεισόδιο που τον άφησε σε κώμα για σχεδόν ένα μήνα . Τόσο οι γιατροί όσο και η οικογένεια του περίμεναν το μοιραίο και προετοιμάζονταν γι αυτό,  όμως εκείνος τους διέψευσε όλους. Επανήλθε και μάλιστα χωρίς τα γνωστά προβλήματα που συνοδεύουν συνήθως, τα εγκεφαλικά επεισόδια.



Αφότου , όπως χαρακτηριστικά περιγράφει, τον «πέθανε» το σύστημα και μετά από περίπου ένα μήνα επέστρεψε πίσω, άρχισε να βλέπει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά γιατί… είναι διαφορετικά. Άρχισε να είναι πιο κοντά στη φύση, να ασχολείται πιο συστηματικά με το μαραθώνιο ενώ προ οκταετίας πέταξε και τα παπούτσια του κι άρχισε να τρέχει με γυμνά πόδια.

Ο ίδιος μας λέει, πως ανέκαθεν έτρεχε, αρχικά, σε αγώνες ταχύτητας και στη συνέχεια μεγάλες αποστάσεις ενώ πάνω από 30 χρόνια έχουν περάσει από τότε που έτρεξε στον πρώτο του μαραθώνιο.Υπολογίζει πως έχει τρέξει ξυπόλητος πάνω από 25.000 χιλιόμετρα σε αγώνες και προπονήσεις.

Η πανοπλία του αρχαίου Έλληνα πολεμιστή ήλθε στη ζωή του για να τιμήσει, όπως περιγράφει, το Μαραθώνα και τα γεγονότα που συνδέονται με αυτόν τον τόπο. Φαντάζεται πως κάπως έτσι πρέπει να ήταν ένας αρχαίος Έλληνας οπλίτης, ο Φειδιππίδης για παράδειγμα, που έφερε το μήνυμα του «νενικήκαμεν» στους συμπολίτες του Αθηναίους, μετά τη μάχη με τους Πέρσες στο Μαραθώνα,  πριν πέσει νεκρός από την εξάντληση.

Παρότι η πανοπλία του ζυγίζει περίπου 10 κιλά ο Ιδομενέας τρέχει και τα 42.195 μέτρα του Μαραθωνίου φορώντας την. Για να κρατιέται σε φόρμα κάνει προπόνηση μέρα παρά μέρα για 2,5 σχεδόν ώρες τρέχοντας σε άμμο, άσφαλτο και χωματόδρομους χωρίς να υπολογίζει αν βρέχει ή αν κάνει αφόρητη ζέστη. Μάλιστα έχει τρέξει ξυπόλυτος και σε χιόνι στο Οροπέδιο του Λασιθίου. Αυτή η επαφή με το έδαφος, υποστηρίζει ο ίδιος, δημιουργεί μια πολύ θετική κατάσταση στον οργανισμό κάθε ανθρώπου γι αυτό και παροτρύνει κι άλλους να τον μιμηθούν.

Νομίζουν ορισμένοι πως το να φοράς γραβάτα σε κάνει σοβαρό, όπως και το να φοράς παπούτσια , να τρέχεις στις εκκλησίες κτλ, όλοι αυτοί όμως, κατά τον Ιδομενέα Αβραμάκη, έχουν μεγαλύτερα ψυχολογικά προβλήματα από εκείνους που πράττουν το αντίθετο χωρίς να ακολουθούν τους κανόνες της σοβαρότητας, που επιβάλει η κοινωνία μας.

Την ημέρα που βρεθήκαμε ο Ηρακλειώτης μαραθωνοδρόμος ήταν έξω φρενών καθώς πριν είχε διαβάσει δημοσίευμα στον αθηναϊκό τύπο που ήθελε καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου να ρωτά τους περίπου 300 φοιτητές του τμήματος του για τη μάχη του Μαραθώνα και να παίρνει απάντηση μόνο από μια φοιτήτρια του Αλβανικής καταγωγής. Αυτό το γεγονός μας είπε, τον θύμωσε γιατί επιβεβαίωσε πως από μια νεολαία που δηλώνει άγνοια για ένα τόσο σημαντικό ιστορικό γεγονός, δεν μπορεί κανείς να περιμένει πολλά.

Το σύνθημα του είναι «τρέχα μη σε τρέχουν» και καλεί όλους να τον ακολουθήσουν και να βγουν στο δρόμο, να τρέξουν χωρίς αναστολές και χωρίς να φοβούνται οι γύρω τους τι θα πουν όταν δουν το γιατρό, το δικηγόρο, τον κάθε ευυπόληπτο πολίτη να προπονείται ή να τρέχει σε αγώνες.

Όταν τον ρώτησα αν φοβάται μην τον περάσουν για φευγάτο επειδή τρέχει μαραθωνίους με πανοπλία η απάντηση του ήταν αφοπλιστική: «Δεν μ ενδιαφέρει καθόλου, γιατί αυτοί που θα το πουν είναι οι ίδιοι φευγάτοι». Μάλιστα αναφέρει πως από τη στιγμή που συνήλθε από το κώμα έχει δει να πεθαίνουν γύρω του 48 άτομα, τα οποία γνώριζε καλά, με τον ίδιο να είναι βέβαιος πως μέχρι να «φύγει» ξανά, θα έχει θάψει πολλούς ακόμα, που ζουν και τρέφονται με λάθος τρόπο, καθώς δεν έχει σκοπό να παραδώσει τα όπλα και να στερηθεί τη ζωή σύντομα.

Στο σημείο αυτό μας επισημαίνει πως «επέστρεψε» πίσω μετά από ένα ισχυρό εγκεφαλικό και χωρίς να του αφήσει κουσούρια νιώθοντας σήμερα καλύτερα ακόμα και σε σχέση με το πώς ήταν πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο .Ο ίδιος δεν πιστεύει πως κατάφερε να επανέλθει στη ζωή λόγω θαύματος. Είναι κάτι που ανήκει στη σφαίρα του υπερβατικού, μας λέει, και προσθέτει πως είναι πολλά αυτά  που βλέπουμε κι ακόμα περισσότερα όσα δε βλέπουμε ενώ δηλώνει με παρρησία πως ξέρει πολύ καλά γιατί «έφυγε», που πήγε και τι ήλθε να κάνει επιστρέφοντας πίσω στη ζωή. Οι περισσότεροι έχουν θεό τους το τρίπτυχο "Να φάω, να κάνω έρωτα και να τα κονομήσω , είναι δεμένοι με την ύλη και δεν βλέπουν τίποτα άλλο πέρα από αυτή", συμπληρώνει.

Και η δική του η ζωή όμως πριν το εγκεφαλικό ήταν διαφορετική. Μας περιγράφει πως έτρεχε σαν το Βέγγο για να τα προλάβει όλα, ήταν γεμάτος άγχος ως ελεύθερος επαγγελματίας, που προσπαθούσε να επιβιώσει. Όπως οι περισσότεροι Έλληνες είχε αλλάξει κι αυτός πολλά επαγγέλματα στη ζωή του δουλεύοντας από οικοδόμος και χειριστής γερανού μέχρι ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου. Σήμερα εργάζεται ως υπάλληλος στην Περιφέρεια Κρήτης και δεν κρύβει το πόσο τον έχει βοηθήσει ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η πρόσκληση για την Κίνα


Αναφορικά με την πρόσκληση που δέχθηκε να μεταβεί στην Κίνα το Σεπτέμβριο όπου θα τρέξει και θα συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις ο Ιδομενέας Αβραμάκης εξηγεί «αυτοί οι άνθρωποι στην Κίνα, στην άλλη άκρη του κόσμου, είδαν πως αυτός ο τρελός, ο παλαβός, όπως θέλεις πες τον, αντιπροσωπεύει την Ελλάδα φορώντας την πανοπλία του,  δεν ξέρουν και δεν τους νοιάζει ποιος την φορά αλλά βλέπουν πίσω από αυτή την Ελλάδα και το ένδοξο παρελθόν της» .



Ο μαραθώνιος στον οποίο θα τρέξει ο Ιδομενέας Αβραμάκης στην Κίνα είναι προγραμματισμένος μέσα στο Σεπτέμβρη με τον ίδιο να ανυπομονεί να ταξιδέψει ως την αχανή ασιατική χώρα προκειμένου να γίνει πιο "πλούσιος" συνδέοντας τον πλούτο αποκλειστικά και μόνο με τις ανθρώπινες γνωριμίες και την ανταλλαγή εμπειριών κι όχι με τα χρήματα. Η Κίνα μάλιστα είναι μια χώρα που ενισχύει τη διοργάνωση μαραθωνίων αν κρίνει κανείς από το γεγονός του ότι το 2016 φιλοξένησε πάνω από 400 τέτοιες αθλητικές διοργανώσεις.


 Πρωταγωνιστής και σε ντοκιμαντέρ


Ο Ιδομενέας δίνει κάθε χρόνο το παρόν στον κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας όπου μάλιστα τον εντόπισε, προ ετών, η σκηνοθέτης Ελιάνα Αμπραβανέλ μεταφέροντας τη ζωή του όπως και άλλων δύο ερασιτεχνών αθλητών στο ντοκιμαντέρ με τίτλο ο "Τερματισμός" . Τα γυρίσματα του κράτησαν  περίπου 3 χρόνια  με πρωταγωνιστές τον Ιδομενέα, τον Αντώνη Κάτανο, έναν  69χρονο βοσκό από την Εράτειρα, και τον 86χρονο Στέλιο Πρασσά, το γηραιότερο μαραθωνοδρόμο στην Ελλάδα.

 Ο «Τερματισμός» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2016 και από τότε έχει ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ελλάδα και φυσικά στο Ηράκλειο.


Η κουβέντα με τον Ιδομενέα Αβραμάκη είναι ανεξάντλητη πραγματικά, με τον αειθαλή έφηβο να έχει τόσα πολλά να μεταφέρει σε όλους εμάς, που δυστυχώς συνεχίζουμε να είμαστε δεμένοι στο μαγγανοπήγαδο της ζωής περιμένοντας πως κάποια στιγμή θα γίνουν όλα όπως την ονειρευόμαστε. 

Το μεγάλο μάθημα που μας δίνει είναι πως πρέπει να ζούμε τη στιγμή και να τη ζούμε όπως εμείς θέλουμε και νιώθουμε όμορφα, κι όχι όπως μας επιβάλλουν οι καθωσπρεπισμοί της κοινωνίας μας. Μας δίνει το μάθημα της άθλησης και του λιτού τρόπου ζωής, μήνυμα που με πολύ χαρά μας δηλώνει πως θέλει να περάσει όχι μόνο στους Κινέζους αλλά και σε άλλους που τυχόν τον προσκαλέσουν να τρέξει σε μαραθωνίους τους, δείχνοντας τους παράλληλα ποια ήταν η Ελλάδα με το ένδοξο παρελθόν και την πλούσια ιστορία, που θαύμασε και λάτρεψε όποιος διάβασε τις λαμπρές σελίδες της.

Πηγή: e-storieskritis.blogspot.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.