Monday, September 11, 2017

Απάντηση Δημάρχου Σιντικής κ.Φώτιου Δομουχτσίδη, στην επιστολή του Σεβ.Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ.κ.Μακαρίου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σιδηρόκαστρο, 06/09/2017
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

Αριθμ. Πρωτ. 11388
ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ


Ταχ. Δ/νση : Ελ. Βενιζέλου 34


Τ.Κ. : 62300, Σιδηρόκαστρο Σερρών


Πληροφορίες : Γραφείο Δημάρχου


Τηλέφωνο : 23233 50203, 206


Fax : 23233 50220




ΘΕΜΑ: Απάντηση σε Επιστολή.
ΣΧΕΤ: Η με Α.Π. 11388/23-08-2017 επιστολή σας στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής.         


Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου
Αναφέρετε ότι θέλετε να μου θέσετε υπόψη μου φλέγοντα θέματα που τα γνωρίζω, αλλά απασχολούν όλη την τοπική κοινωνία του Σιδηροκάστρου και εσάς προσωπικώς, χωρίς πρόθεση να πολιτευθείτε ή να αντιπολιτευθείτε, με πάρα πολλή αγάπη στο πρόσωπό μου και το εκτιμώ δεόντως αυτό. Βέβαια θα μπορούσε να γίνει προφορικώς και να αποφευχθεί αυτή η αλληλογραφία. Επί αυτού σας απαντώ εγγράφως στη φιλική επιστολή σας, μόνο και μόνο επειδή μου το ζητήσατε, όχι για κανένα άλλο λόγο. Εξάλλου τα σπίτια μας είναι στον ίδιο δρόμο, απέχουν τριακόσια μέτρα μακριά και να επικοινωνούμε με επιστολές δεν είναι συνηθισμένο.
Δηλώνετε ότι απευθύνεστε ως ο Πρώτος Εκκλησιαστικός πολίτης αυτού του Δήμου, στον πρώτο δημότη του δήμου, τον Δήμαρχο, πιθανότατα γιατί το Σιδηρόκαστρο είναι η θρησκευτική πρωτεύουσα τις Ιεράς Μητροπόλεως
Πιστεύω ότι απευθύνεστε στο Δήμαρχο λόγω της φιλικής συνεργασίας που έχουμε. Ως γνωστόν, όλος ο Δήμος Σιντικής  είναι υπό την θρησκευτική αιγίδα σας. Στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου ανήκει επίσης θρησκευτικά και ο περισσότερος Δήμος Ηράκλειας, καθιστώντας την Ι.Μ. Σιδηροκάστρου σε έκταση θρησκευτικά υπεύθυνη σχεδόν για τον μισό Νομό Σερρών. Πραγματικά τεράστιο έργο!
Εκτιμώ ότι η επιστολή σας θα έπρεπε να απευθύνεται στους Προέδρους της Δημοτικής Κοινότητας Σιδηροκάστρου και της Αθλητικής Πολιτιστικής Δράσης Σιντικής (Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ), γιατί αναφέρεται κατά κύριο λόγο μόνο στο Σιδηρόκαστρο και στις  πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πιθανότατα δεν το γνωρίζατε αυτό, καθόσον είναι εκτός των εκκλησιαστικών σας καθηκόντων, όπως και εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω πολλά θέματά σας και δεν αναμειγνύομαι στις εκκλησιαστικές υποθέσεις ως Δήμαρχος, διότι είναι πέραν των αρμοδιοτήτων μου.

Ελπίζω οι απαντήσεις, που θα δοθούν με την παρούσα απαντητική επιστολή, στην γενική Ανοικτή Επιστολή σας, επί των θεμάτων που και εσείς έχετε, να φωτίσουν απορίες και ερωτήματα που υπάρχουν στους δημότες μας για την γενική κατάσταση, αφού θα κοινοποιηθεί αντίστοιχα.
Συμμερίζομαι τους περισσότερους προβληματισμούς σας αλλά ως Δήμαρχος αυτού του μεγάλου Δήμου Σιντικής, έχοντας την δημοκρατική νομιμοποίηση από τους δημότες μας έχω υποχρεώσεις και αρμοδιότητες να ανταποκριθώ σε πολλά περισσότερα θέματα από αυτά που υποπίπτουν στην αντίληψή σας. Αυτό το κάνουμε με περίσσεια προσπάθεια και κόπο και μέχρι στιγμής, με μεγάλη αποτελεσματικότητα! Οι καιροί όπως ομολογείτε είναι δύσκολοι, οι υποχρεώσεις πολλές, τα χρήματα λόγω κρίσης ελάχιστα, οι ανάγκες τεράστιες και εύχομαι ο καλός Θεός που αγαπάει της Ελλάδα ¨να βάλει το χέρι του¨ και να την σώσει από την βαθιά οικονομική κρίση, που βρίσκεται τώρα ¨φωτίζοντας¨ τους κυβερνόντες και να την οδηγήσει στον δρόμο της ανόρθωσης, μαζί και τον Δήμο μας.
Παραπονείστε γιατί προ μερικών μηνών στείλατε πράγματι μία επιστολή, όπου ζητούσατε από εμένα και το Δημοτικό Συμβούλιο να σας παραχωρήσει ο Δήμος τα καλοκαιρινά του χειμάρρου Κρουσοβίτη να τα εκμεταλλευτείτε, να σας δώσουμε άδεια για δημιουργία και εγκατάσταση τελεφερίκ στο κάστρο του Σιδηροκάστρου (Ισάρι) και 10 στρέμματα γης για την ανοικοδόμηση Νέου Γηροκομείο και ότι όχι μόνο δεν έλαβα θέση ή απόφαση θετική ή αρνητική αλλά ούτε καν συζήτησα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επί αυτής της επιστολής:
  1. Είναι γνωστό σε όλο το Σιδηρόκαστρο δεδομένου ότι είχανε τοιχοκολληθεί ανακοινώσεις, ότι o χώρος των πρώην καλοκαιρινών κέντρων του Χειμάρρου του Κρουσοβίτη, που έχουν κλείσει εδώ και τέσσερα χρόνια, ανήκει στο Δασαρχείο ως δάσος! Οποιοσδήποτε επιχειρηματίας και η Ι.Μ. Σιδηροκάστρου μπορεί να επιχειρήσει να τα αξιοποιήσει νόμιμα αιτώντας τα από το Δασαρχείο. Δεν είναι του Δήμου.
  2. Η δημιουργία και εγκατάσταση τελεφερίκ σε ιστορικό κάστρο του Σιδηροκάστρου είναι υπό την έγκριση της Αρχαιολογίας του Κράτους κατά κύριο λόγο και όχι του Δήμου. Αυτό θεωρείται αυτονόητο και ¨γνωστό τοις πάσι. Γι αυτό και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν σας απάντησε.
  3. Για τα δέκα (10) στρέμματα που αιτήστε για την ανέγερση του Νέου Γηροκομείου σας γνώρισα προσωπικά και το δήλωσα δημόσια σε χαιρετισμό μου που υπέβαλλα στην Χριστιανική Εστία που παρευρισκόμασταν, ότι «συμμερίζομαι το όραμά σας» και σας ανέφερα προσωπικά ότι « ΟΠΟΤΕ θέλετε, εμείς οι δύο  να διαλέξουμε τον χώρο ανέγερσης του Νέου Γηροκομείου, για να εξετασθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς».. Ο Δήμος Σιντικής αποτελείται από ένα εκατομμύριο διακόσιες πενήντα χιλιάδες στρέμματα (1.250.000) περίπου, στα 10 στρέμματα θα σταματήσουμε για το θεάρεστο αυτό έργο; Επί αυτού σας προτείνω σαν λύση, 10 στρέμματα στην Μακρυνίτσα που προσφέρει ο πρόεδρός της, κύριος Βασίλειος Καψιόχας, το στρατόπεδο της Βυρώνειας, το στρατόπεδο της Ροδόπολης και ίσως τις Ιππικές Εγκαταστάσεις στο Αχλαδοχώρι, ώστε να δημιουργήσουμε και νέες ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με το Νέο Γηροκομείο.

Επί της απάντησης των λοιπών ερωτημάτων-προτάσεων σας, τα οποία επικεντρώνονται στο Σιδηρόκαστρο, και όπως σας γνώρισα και προηγουμένως απευθύνονται στον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σιδηροκάστρου σας παραθέτω τα παρακάτω:
1.  Πράγματι η πλατεία του Σιδηροκάστρου παραμένει η ίδια όπως αναφέρετε για δεκαετίες. Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ήδη συμπεριελήφθησαν το 2018, παρεμβάσεις για την ανάδειξή της. Παρεμβάσεις τώρα που ¨λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν¨, την στιγμή που τις προηγούμενες δεκαετίες που ¨λεφτά υπήρχαν¨ δεν έγιναν.
  1. Αναφέρετε ότι τα πεζοδρόμια, που έχουν κατασκευασθεί στο παρελθόν, ¨είναι εν πολλοίς ανισόπεδα και πρέπει να ανακατασκευαστούν και να δενδροφυτεύουν.¨ Κατά αρχάς υπάρχουν πεζοδρόμια, αλλά χρειάζονται και καινούργια, που δεν υπάρχουν. Πρέπει να υπάρχει σωστό ζύγισμα μεταξύ του ξοδέματος των πόρων στην κατασκευή νέων και την επιδιόρθωση των υπαρχόντων. Υπερβάλλοντας θα σας ανέφερα ότι για την κάλυψη όλων των αναγκών σε πεζοδρόμια και ποδηλατοδρόμους σε όλο το Δήμο και όχι μόνο στο Σιδηρόκαστρο, θα χρειαζόμασταν τον μισό προϋπολογισμό της Ελλάδος για να τις υλοποιήσουμε λόγω του εύρους του Δήμου. Παρόλα αυτά θα προχωρήσουμε, πρώτα όμως, στην κατασκευή καινούργιων.
  2. Για την καθαριότητα του Σιδηροκάστρου, παρότι άπτεται των αρμοδιοτήτων του Προέδρου και των Αντιδημάρχων, δεν συμφωνώ μαζί σας Σεβασμιότατε και έχω εντελώς άλλη άποψη. Μην παραβλέπετε ότι το Σιδηρόκαστρο είναι πόλη και ΟΧΙ Χωριό. Άρα συγκρίνεται με Σέρρες, Θεσσαλονίκη κλπ, όπου υπάρχουν χιλιάδες πολίτες. Στη διαχείριση των απορριμμάτων ο Δήμος Σιντικής είναι από τους πρωτοπόρους της Ελλάδος και σας γνωρίζω Σεβασμιότατε ότι καθημερινά διεξάγεται επιχείρηση, με δεκάδες άτομα και οχήματα, νύκτα – μέρα. Όσο και αν καθαρίζουν 6 άτομα, εάν 6.500 Σιδηροκαστρινοί δεν βοηθήσουν ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ αποτέλεσμα. Οι κάδοι απορριμμάτων χρειάζονται συνεχή συντήρηση, πλένονται, απολυμαίνονται αλλά και οι δημότες πρέπει να συμμετέχουν. Οι πάτοι σαπίζουν από τα ¨ζουμιά¨, που ρίχνουν απρόσεκτα δημότες. Προς τι το πλύσιμο και η απολύμανση; Τοποθετήθηκαν κοντέινερ για μπάζα, φυτικά υπολείμματα και ογκώδη αντικείμενα και πάλι οι πολλοί τα πετάνε έξω από τα κοντέινερ (!!!). Οι υπάλληλοι καθαριότητας κάνουν το καλύτερο και εμείς θα συνεχίσουμε!
Η καθαριότητα όμως ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ. Οι γειτονιές με νοικοκύρηδες φαίνονται και ξεχωρίζουν. Πρέπει λοιπόν  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να  προωθήσουμε την ανάπτυξη υψηλότερου βαθμού περιβαλλοντικής συνείδησης, για την προστασία του πανέμορφου περιβάλλοντος που μας χάρισε ο Πανάγαθος.
  1. Για το χείμαρρο του Κρουσοβίτη, ο οποίος ανήκει στην Περιφέρεια, είμαστε σε συνεχή αλληλογραφία με αυτήν, για τον καθαρισμό του. Ο Δήμος πήρε άδεια από την προαναφερθείσα για να συντηρήσουμε και να αποκαταστήσουμε φθορές και ζημιές στον Κρουσοβίτη, στο ύψος των ¨καλοκαιρινών¨ με χρήματα του Δήμου, για να προστατεύσουμε τους δημότες μας. Το να καθαρίσουμε τον Κρουσοβίτη εντός των ορίων του Σιδηροκάστρου  ΔΕΝ είναι λύση, γιατί ο χείμαρρος θα παραμείνει ακαθάριστος στα επόμενα χιλιόμετρα της Περιφέρειας και άρα πάλι θα έχουμε πλημμύρες. Μετά από εδώ που θα πάει το νερό?
Πρέπει να καθαριστεί ΟΛΟΣ ο Κρουσοβίτης. Παρόλα αυτά θα προχωρήσουμε εντός των ορίων της πόλης να τον καθαρίσουμε χωρίς ουσία όμως, γιατί πρέπει να καθαριστεί από την Περιφέρεια ΟΛΟΣ.
  1. Σεβασμιότατε τα έργα που γίνανε εντός του Κρουσοβίτη κατά το παρελθόν, γίνανε χωρίς υδραυλικές μελέτες (που τις αναζητήσαμε και δεν τις βρήκαμε στην Περιφέρεια) και δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο στον Κρουσοβίτη (πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι όπως Σουηδία Αυστρία Γερμανία κλπ) εάν δεν υπάρχουν αυτές. Θα πρέπει η Περιφέρεια να ¨διευθετήσει¨ τον χείμαρρο για να μπορούμε εμείς σαν Δήμος να κάνουμε οτιδήποτε.
  2. Το νησάκι του Κρουσοβίτη, που αναφέρατε παρότι κατασκευάσθηκε με χρήματα του Δήμου μας, ΔΕΝ μας ανήκει σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους! Είμαστε στη διαδικασία να το αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει (εάν είναι δυνατόν!) και κατόπιν να ζητήσουμε την παραχώρησή του στο Δήμο. Κατά το παρελθόν δεν υπήρχαν διαδικασίες που προβλέπονται τώρα και η διευθέτηση αυτών των θεμάτων είναι στα όρια της παράνοιας!
  3. Σεβασμιότατε   γνωρίζετε ότι η αποχέτευση του Σιδηροκάστρου εκβάλλει στα σημεία που αναφέρετε ¨λιμνάζοντα νερά και χόρτα¨ μέσα στον Κρουσοβίτη; Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια επίλυσης αυτών των προβλημάτων από την ΔΕΥΑΣΙ και τον Δήμο και πιστεύουμε ότι η Πολιτεία στα όρια των δυνατοτήτων της θα συνδράμει στην επίλυση αυτού του περιβαλλοντικού προβλήματος, που ταλανίζει το Σιδηρόκαστρο χρόνια τώρα.          
  4. Η ύπαρξη των λαϊκών αγορών σε άλλες πόλεις, όπως αναφέρετε «διάσπαση χάριν διεκδικήσεων κάποιων συμβούλων για ίδιον όφελος και στις μικρότερες κωμοπόλεις» θεωρείτε ότι αδυνατίζει την εμπορική κίνηση στο Σιδηρόκαστρο. Εάν κλείσουμε το παζάρι (λαϊκή αγορά) της Ροδόπολης, της Κερκίνης κλπ, όπου οι παραγωγοί και έμποροι διαθέτουν τα προϊόντα τους, πιστεύει κανείς ότι θα αναγκάσει τους πολίτες να κάνουν εκατό χιλιόμετρα να έρθουν στην λαϊκή αγορά του Σιδηροκάστρου να αγοράσουν μία φορά την εβδομάδα μαρούλια, ντομάτες, κλπ.; OXI. Οι λαϊκές γίνανε για τους ντόπιους παραγωγούς, για να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους, δεδομένου ότι είναι φτωχοί άνθρωποι και δεν μπορούν να μετακινούνται εκατό χιλιόμετρα για να πουλήσουν τις πιπεριές τους και τα ζαρζαβατικά τους. Με τις περισσότερες λαϊκές οι μεγαλύτεροι παραγωγοί έχουν την πιθανότητα να διαθέτουν το προϊόν τους τέσσερις φορές την εβδομάδα σε διαφορετικές ημέρες, από ότι μια φορά την Πέμπτη στο  Σιδηρόκαστρο. Ας μην ξεχνάμε και την Λαϊκή της Ηράκλειας, η οποία γίνεται εντός των ορίων της θρησκευτικής σας επικράτειας. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε το Σιδηρόκαστρο, αν κλείσει αυτή τότε θα έχουμε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα, επειδή αποτελεί ευθέως ανταγωνιστή του Σιδηροκάστρου.
12. Σεβασμιότατε τα σχολεία του Δήμου τα διαχειρίζονται βάσει νόμου η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε.Σ.Ε.Π.Ε), (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά) και η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε.Σ.Ε.Δ.Ε), (Γυμνάσια, Λύκεια, ΔΙΕΚ, ΕΠΑΛ). Οι Ε.Σ.Ε.Π.Ε. και Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ανήκουν στον Δήμο και ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣ. Αυτά όλα βάσει νόμου. Στην Ε.Σ.Ε.Π.Ε. και Ε.Σ.Ε.Δ.Ε ο Δήμος κατανέμει και διαθέτει τα χρήματα για την λειτουργία και συντήρηση των Σχολείων ΟΛΟΥ του Δήμου. Έχουν και οι δύο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο και μέλη, που κατά πλειοψηφία είναι Διδάσκαλοι και Καθηγητές και κατά τεκμήριο γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας τις ανάγκες των σχολείων τους. Βάσει αυτών των αναγκών βάζουν προτεραιότητες για το ποια σχολεία πρέπει να συντηρηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τους πολλούς παράγοντες και όχι μόνο το πλήθος των μαθητών (πιστών) που φοιτούν. Οι Ε.Σ.Ε.Π.Ε. και Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. είναι αυτόνομες και οργανισμοί του Δήμου. Οι λοιπές υπηρεσίες του Δήμου τις βοηθούν και συνεπικουρούν με μεγάλη ευαισθησία, επειδή πρόκειται για την μόρφωση των παιδιών μας. Αυτές αποφασίζουν και γνωμοδοτούν και η Δημοτική αρχή τις ακροάται και ακολουθεί με μέγιστη προσοχή.
13.  Όσο αφορά τη πλατεία του Συνοικισμού, εάν παρακολουθούσατε τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς θα εντοπίζατε ότι στην πλατεία Συνοικισμού πρόκειται να τοποθετηθεί Σύγχρονη Παιδική Χαρά, μία από τις τρείς που θα γίνουν στο Σιδηρόκαστρο και μία από τις δέκα που θα γίνουν σε όλο το Δήμο μας. Το κράτος μας «φόρτωσε» την υποχρέωση να τις κάνουμε σαν τη Σουηδία, αλλά ΔΕΝ μας έδωσε χρήματα να τις φτιάξουμε. Τα χρήματα για τις 10 παιδικές χαρές (330.000 € !) τα μαζέψαμε ευρώ-ευρώ και όλα αυτά από την νοικοκυροσύνη και οικονομία μας!
14. Ο δρόμος κάθοδος της λιτανείας της Αγίας Ζώνης πράγματι έχει δίπλα του κοτέτσια και αποθήκες, που τα κάνανε κάτοικοι, Σιδηροκαστρινοί, γιατί είναι στις παρυφές της πόλης. Δεν είναι ο κύριος δρόμος για την Αγία Ζώνη. Ας συστήσουμε στους κατοίκους να τα κλείσουνε. Τα σπίτια σε αυτούς του δρόμους και γειτονιές είναι τουλάχιστον εκεί επί 1.700 χρόνια, από την εποχή που φτιάχτηκε το Ισάρι.
15. Σεβασμιότατε για τον φωτισμό πρώτα συντηρούμε αυτά που έχουμε, αλλάζοντας λαμπτήρες κλπ. Επεκτείνουμε το δίκτυο ΦΟΠ, πάντοτε σύμφωνα με τα «περισσευούμενα χρήματα» από την συντήρηση στο τεχνικό πρόγραμμα. Και τώρα δεν είναι πολλά…
16. Ο δρόμος από τον κυκλικό κόμβο μέχρι την Αγία Παρασκευή δεν είναι του Δήμου. Άσχετα εάν τον συντηρούμε και τον φροντίζουμε εμείς. Όπου υπάρχει διπλή λευκή γραμμή επί του δρόμου είναι της περιφέρειας. Όπου υπάρχει μονή λευκή γραμμή είναι του Δήμου. Ο κυκλικός κόμβος είναι της περιφέρειας, όταν τον παραλάβει! Ας μην λησμονούμε ότι κατέθεσα ως Δήμαρχος καταγγελία για κακοτεχνίες στον κόμβο. Η υπόθεση εκδικάστηκε και προχωρούν στην βελτίωση – αποκατάσταση του, οι υπεύθυνοι, όχι ο Δήμος.
17. Το Ηρώο είναι στην άκρη της πλατείας Ηρώου γιατί εκεί το θέσανε οι πρόγονοί μας. Έχω παντελώς άλλη άποψη για το ότι είναι εγκαταλελειμμένο και απεριποίητο. Μάλιστα προτού ένα χρόνο, μετά από πολλά χρόνια, γυαλίσαμε τις χάλκινες προτομές και ξαναβάψαμε τα γράμματα στις μαρμάρινες στήλες. Εκπλήσσομαι γιατί είχα την εντύπωση ότι το είχατε προσέξει κατά τις καταθέσεις στεφάνων, γιατί είχε πράγματι μεγάλη βελτίωση και λαμπρότητα.
18. Για τα λουτρά Σιδηροκάστρου, τμήμα της ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ, τα στοιχεία δείχνουν εντελώς άλλα πράγματα. Δεν είναι παθητικά και δεν έχουν αφεθεί ούτε στο έλεος του θεού, ούτε στο έλεος των εργαζομένων. Η λειτουργία τους δημοσιεύεται στη Διαύγεια και στο ΓΕΜΗ και αποτελούν συνεχές αντικείμενο ελέγχου. Μάλλον πρόκειται για παραπληροφόρηση γιατί, επί της Δημαρχίας μου τουλάχιστον, δεν τα έχετε επισκεφθεί για να απολαύσετε την ευεργετική ιαματική επίδρασή τους. Έχουμε κληρονομήσει τεράστια προβλήματα, αλλά υπάρχει ισχυρή διοίκηση που παλεύει να τα αντιμετωπίσει. Το να δοθούν στην Ι.Μ. Σιδηροκάστρου για να τα κάνει νέο Γηροκομείο, όπως αναφέρετε, σας γνωρίζω ότι προσκρούει σε τόσα νομικά προβλήματα που θα σας απογοητεύσουν.
19. Επισκευάσαμε τα οδοστρώματα και τους δρόμους που είχανε τεράστια προβλήματα καταστροφής, με αυτά τα λίγα που είχαμε και θα συνεχίσουμε! Εσείς όμως εκτιμώ ομιλείτε για καινούργιους δρόμους και οδοστρώματα στις διαδρομές που οδηγείτε. Σε καινούργια οδοστρώματα σε όλο το μήκος των δρόμων θα προχωρήσουμε, μόνον αφού κλείσουμε την τελευταία λακκούβα στους δημότες μας! Και είναι ακόμα αρκετές! Είναι κατανοητό ότι εάν υπήρχαν τα χρήματα δεν θα καθόμασταν να κλείνουμε λακκούβα -  λακκούβα, αλλά θα τους ασφαλτοστρώναμε όλους!  Τώρα παλεύουμε για τον “άρτο τον επιούσιον”.
20. Για τα καλοκαιρινά κέντρα σας γνώρισα στην αρχή της απαντητικής επιστολής ότι μπορείτε να απευθυνθείτε στο Δασαρχείο Σιδηροκάστρου να σας τα δώσει για εκμετάλλευση..
21. Για το δρόμο μπροστά από το επισκοπικό μέγαρο όπου διαμένετε, αναφέρετε ότι «ντρέπεστε για την κατάστασή του και για τους υψηλούς φιλοξενούμενους της Ιεράς Μητρόπολης Σιδηροκάστρου και ότι αποτελεί ένα φαινόμενο ακαλαίσθητο, αίσχος όλων των προηγούμενων δημάρχων». Πράγματι, είναι ακαλαίσθητος και δε θα ξεχάσω τις ευχαριστίες σας όταν τον συντηρήσαμε από το κακό χάλι που ήταν. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι είχαν δοθεί υποσχέσεις στο παρελθόν που δεν τηρήθηκαν για πλάκες κλπ, εντούτοις τη συντήρηση του δρόμου θα τη συνεχίσουμε.
22. Για το κτίριο της Στρατιωτικής Λέσχης Σιδηροκάστρου γνωρίζω ότι έχετε υποβάλλει αίτημα στο ΓΕΕΘΑ/ΤΕΘΑ προκειμένου να σας το διαθέσουν για να στεγάσετε τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως. Όπως όμως γνωρίζετε, ο Δήμαρχος αφουγκραζόμενος τους δημότες του, επίσης έχει αποστείλει, εδώ και μερικούς μήνες πλήρες αίτημα για παραχώρηση της Λέσχης στο Δήμο, με σκοπό τη δημιουργία Ιστορικού Μουσείου, το οποίο θα έλκει σχολεία και τουρίστες, ώστε να γνωρίσουν και να θαυμάσουν την  ιστορία της περιοχής μας, με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται αυτό.
23. Όσον αφορά το Badminton “…γιατί δε προωθείτε περισσότερο.”, προτείνω να ρωτήσετε την Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Σωματείων Αντιπτέρισης (ΕΟΦΣΑ). Έχετε δει τον Δήμαρχο του Πειραιά να προωθεί την Εθνική Ποδοσφαίρου  επειδή αυτή παίζει στο «Γήπεδο Καραϊσκάκη»?  Δεν είναι παιδί ΜΟΝΟ του Σιδηροκάστρου, αλλά Ολυμπιακό Άθλημα. Επειδή εδώ έχουμε τρεις ομάδες, ο Δήμος στηρίζει το άθλημα στα όρια των δυνατοτήτων του, υποστηρίζοντας παράλληλα και παγκόσμιες διοργανώσεις. Δεν θα μας καταλογισθούν και ευθύνες για την πορεία του αθλήματος, επειδή το στηρίζουμε. Πάντως με το διοικητικό συμβούλιο της Αθλητικής Πολιτιστικής Δράσης Σιντικής (ΑΠΟΔΡΑΣΙ), η οποία ήταν  υπεύθυνη για τη συν-διοργάνωσή τους, είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε συγκεκριμένες απόψεις σας επί του θέματος.
24. Το κλειστό Γυμναστήριο Σιδηροκάστρου, στο οποίο έχουν λάβει χώρα τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα μέχρι τώρα, δεν είναι δυνατόν να κρίνεται από τα εξωτερικά του χρώματα, τα οποία και αυτά συντηρήθηκαν φέτος. Εξάλλου κι εσείς το έχετε επισκεφθεί προσφάτως με αφορμή πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος και μάλιστα μερικές σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου (Κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες κλπ).  Ας μην ξεχνάμε σε ποιο επίπεδο βρισκόταν και που βρίσκεται τώρα. Σε επίπεδο διοργάνωσης Παγκοσμίων Αγώνων. Και σε αυτό βοηθήσανε αποκλειστικά ΟΛΟΙ οι πολίτες μας.
25. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος έχει την Αθλητική Πολιτιστική Δράση Σιντικής (ΑΠΟΔΡΑΣΙ) ως οργανισμό για τη διαχείριση-οργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Δεν μπορώ να δεχθώ με τίποτα αυτά που αναφέρονται στην επιστολή σας ότι “όλα εξαργυρώνονται με κέρδος ή όφελος”. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω για την Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου, διότι δεν ανακατεύομαι στη λειτουργία της, μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος τελεί χορηγός σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις , το οποίο με άλλα λόγια σημαίνει ότι δίνει και δεν παίρνει. Εκτός και αν το “κέρδος ή όφελος” αναφέρεται στο κέρδος ή όφελος που αποκομίζουν οι δημότες μας από τον πολιτισμό και τον αθλητισμό μέσω αυτών των εκδηλώσεων.
26. Πολιτιστικές (και όχι καλλιτεχνικές) εκδηλώσεις χάριν των μεταναστών μας καθώς και πλήθος πολλών άλλων λαμβάνουν χώρα σε όλο το εύρος του Δήμου (Κ. Αμπέλα, Φαιά Πέτρα, Θερμοπηγή, Χαροπό, Βαμβακόφυτο, Σιδηρόκαστρο κ.α.) και ας μην περιοριζόμαστε μόνο στο Σιδηρόκαστρο. Ισάριθμες αθλητικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν φέτος το καλοκαίρι για να τιμήσουν αθλητές, ονόματα, ακόμη και για συλλογή χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ίσως η ενάσκηση των ιερατικών σας καθηκόντων δε σας έδωσε την ευκαιρία να προσέλθετε σ’ αυτές γι’ αυτό και δε τις έχετε υπόψη σας. Οι ναοί εορτάζουν αλλά στις πανηγύρεις του Σιδηροκάστρου και των χωριών γιορτάζουν όλοι οι δημότες κάτοικοί τους και πανηγυρίζουν γι’ αυτό. Αυτό είναι γεγονός.
27. Χαίρομαι που προσφωνείτε τη Δημοτική Φιλαρμονική του Σιδηροκάστρου ως την “ωραιότερη φιλαρμονική της Βορείου Ελλάδος”.  Στον Δήμο, βέβαια, ανήκει και η Δημοτική Φιλαρμονική του Πετριτσίου, που για μένα ως Δήμαρχος και οι δύο δημοτικές φιλαρμονικές είναι οι ωραιότερες της Βορείου Ελλάδος! Είμαστε περήφανοι ως Δήμος γι’ αυτό το επίτευγμα! Έχουμε βέβαια και άλλες τοπικές φιλαρμονικές (π.χ. Άνω Ποροϊων κλπ) που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις υπόλοιπες και πραγματικά στηρίζονται στην εθελοντική πρωτοβουλία. Είναι αδύνατο αυτό που ζητάτε και προτείνετε, δηλαδή  «να δίνονται δωρεάν συναυλίες κάθε βράδυ σε όλες τις πλατείες της πόλης». Θεωρούσα ότι σας είναι γνωστό πως όλοι οι μουσικοί των φιλαρμονικών μας είναι εθελοντές. Μόνο οι 2 Αρχιμουσικοί είναι υπάλληλοι του Δήμου. Οι μουσικοί των φιλαρμονικών είναι μαθητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι και τονίζω ότι είναι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Δεν είναι δυνατόν να τους ζητήσω κάθε βράδυ να δίνουν συναυλίες στις πλατείες της πόλης.
       28. Όσον αφορά τους πλανόδιους πωλητές με τα μπαλόνια και τα ποπ κορν και αυτοί “τον άρτο τον επιούσιον” προσπαθούν να βγάλουν. Από τις δεκάδες εκδηλώσεις όπου και να παραβρέθηκα δεν αντιλήφθηκα κανένα σοβαρό πρόβλημα. Κρατούν τις αποστάσεις από το κέντρο της εκδήλωσης και μόνο να επιβιώσουν προσπαθούν αυτή τη δύσκολη εποχή.
29. Οι παρελάσεις (Εθνική Εκδήλωση) στο Σιδηρόκαστρο είναι εξαιρετικές. Αυτό σας το βεβαιώνω ως πρώην στρατιωτικός και περισσότερο γνώστης των πραγμάτων. Θα ήθελα όμως να γνωρίζω, τι εννοείτε με την έννοια “να αναβαθμιστούν” γενικά, ώστε ως πρόταση να τη λάβουμε υπόψη μας για υλοποίηση. Αναφέρετε «την τοποθέτηση εξέδρας για να είμαστε επάνω σ’ αυτή κατά τη διάρκεια της παρέλασης» σαν «αναβάθμιση ουσίας», πρόταση που δε μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Η τοποθέτηση “Όλοι ίσοι και όλοι μαζί δεν μπορούμε να είμεθα” de facto δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στη σύγχρονη κοινωνία. Ο Δήμαρχος είναι ο πρώτος δημότης του Δήμου, αλλά είναι ο πρώτος μεταξύ ΙΣΩΝ δημοτών και γι’ αυτό διοικεί. Τη νομιμοποίηση της διοίκησής του, τη δώσανε  ίσοι δημότες με την ψήφο τους και οι ίδιοι μπορούν να την άρουν.
30. Τα κτίρια πίσω από το Ηρώο, αναφέρετε ότι δεν είναι αξιοποιημένα. Σας γνωρίζω, ότι όλα είναι δοσμένα σε πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους και αυτά τα κτίρια αποτελούν τη βάση τους, για τις πολιτιστικές και λαογραφικές δράσεις που αναπτύσσουν. Αλλιώς πού θα τοποθετούσαν τα γραφεία, τις στολές τους και ότι άλλο χρειάζονται; Εκεί είναι και η έδρα, οι αίθουσες και οι αποθήκες της “ωραιότερης φιλαρμονικής της Βορείου Ελλάδος”, όπως αναφέρατε, της φιλαρμονικής του Σιδηροκάστρου. ‘Άσχετα πάντως με την τοποθέτησή σας μας δώσατε ιδέες για περεταίρω εξωραϊσμό τους, που θα τον υλοποιήσουμε σε συνεργασία με τους συλλόγους!
31. Σεβασμιότατε για τη δημιουργία πλατείας μεταξύ Ι. Ναού Ευαγγελίστριας, Οικοτροφείου του Δήμου και Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου,  “…και ας μη περνούν αυτοκίνητα…”, συντρέχουν και άλλοι αρνητικοί λόγοι, όπως για παράδειγμα της πρόσβασης των Πυροσβεστικών οχημάτων. Δημιουργείται πρόβλημα πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημέτων εάν κλείσουν οι δρόμοι και φανταστείτε χίλια ή δύο χιλιάδες άτομα στο Κλειστό Γυμναστήριο σε κατάσταση φωτιάς να τρέχουν και να μην υπάρχει πρόσβαση στα οχήματα της Πυροσβεστικής για βοήθεια. Βλέπετε ότι ο Δήμος όπως και οι προηγούμενοι Δήμαρχοι έχουν και άλλες παραμέτρους να υπολογίσουν. Όχι μόνο το επιφανειακά ωραίο αλλά και τη λειτουργικότητα. Πάντως είναι μια πιο χειροπιαστή πρόταση που οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου θα εξετάσουν.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τα γραφόμενα στην επιστολή σας στο τέλος, για την πολύ τιμητική εικόνα που έχετε για τον Δήμαρχο και τον Μητροπολίτη, ειδικότερα όταν θα φύγουν από την ζωή.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δέχομαι τη ευγενική σας συγνώμη, εκ μέρους του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Σιδηροκάστρου, για την στεναχώρια που ίσως του προκάλεσε αυτή η επιστολή σας, διότι πρακτικά σε αυτόν απευθύνεστε και όχι στον Δήμαρχο ΣΙΝΤΙΚΗΣ, ο οποίος έχει άλλες αρμοδιότητες και ευθύνες, τις οποίες τυχόν δεν γνωρίζετε. Μεταξύ των οποίων είναι και η συνεργασία με τους Προέδρους.
Ευελπιστώντας πάντοτε στην άριστη συνεργασία μας, ελπίζω να σας διαφώτισα εν μέρει για τα ερωτήματα που θέσατε και σίγουρα κάποιες ρεαλιστικές προτάσεις που υπάρχουν στην επιστολή σας θα εξετασθούν σε βάθος για τη δυνατότητα υλοποίησής του.

Με Βαθύτατη Εκτίμηση,
  Φώτιος Δομουχτσίδης
    Δήμαρχος Σιντικής

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.