Wednesday, September 13, 2017

Μείωση της απαιτούμενης στρεμματικής απόδοσης για τη λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι, λόγω ζημιών από το πράσινο σκουλήκι, ζητά η Φωτεινή Αραμπατζή

Τον κίνδυνο να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση οι βαμβακοκαλλιεργητές της χώρας, που υπέστησαν σοβαρές ζημίες από το πράσινο σκουλήκι επισημαίνει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε σχετική Ερώτησή της.
Η κ. Αραμπατζή ζητά νομοθετική παρέμβαση από το ΥπΑΑΤ για την αναλογική μείωση της απαιτούμενης στρεμματικής απόδοσης ανά περιοχή, προκειμένου τελικά να μπορέσει να καταβληθεί η ενίσχυση στους δικαιούχους.
Όπως υπογραμμίζει, το γεγονός ότι δεν προβλέπεται κανονική διαδικασία εκτιμήσεων των παραπάνω ζημιών, μιας και δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, προκαλεί τεράστια ανησυχία στους πληγέντες καλλιεργητές για την τύχη της συνδεδεμένης ενίσχυσης που δικαιούνται, καθώς η παραγωγή τους θα είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτή που απαιτείται.
 Ζητά δε από τον Υπουργό, να διασαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι διαπιστώσεις των ζημιών στις βαμβακοκαλλιέργειες, που επείγουν, αφού σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσει η συγκομιδή και η εκ των υστέρων διαπίστωση τους θα καταστεί δυσκολότερη.

Υπενθυμίζει τέλος, ότι σε αντίστοιχη περίπτωση για ζημίες στα βαμβακοχώραφα από πράσινο σκουλήκι το έτος 2012 (και άλλες φορές), καταβλήθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση στους δικαιούχους παραγωγούς με μείωση της απαιτούμενης στρεμματικής απόδοσης.

Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
12-09-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: «Μείωση της απαιτούμενης στρεμματικής απόδοσης για τη λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι»


Κύριε Υπουργέ

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί βάμβακος ανά την ελληνική επικράτεια (ιδιαίτερα στη Στερεά Ελλάδα, στη Θεσσαλία  και στη Μακεδονία), από τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, κυρίως, από το πράσινο σκουλήκι στη γενιά του Αυγούστου αλλά και από αδυναμία ικανοποίησης των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών τους, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι εν λόγω καλλιεργητές να έχουν ιδιαίτερα σημαντική μείωση στην παραγωγή τους, που θα είναι κατά πολύ μικρότερη από την απαιτούμενη κατά νομό παραγωγή ανά στρέμμα, προκειμένου να λάβουν την συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Δεν προβλέπεται κανονική διαδικασία εκτιμήσεων των παραπάνω ζημιών, γιατί δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και οι παραγωγοί αυτοί αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να λάβουν την συνδεδεμένη ενίσχυση

Η τυχόν απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης, προστιθέμενη στην ήδη συντελεσθείσα ζημία στις καλλιέργειες των παραγωγών, θα αποτελέσει ισχυρό οικονομικό πλήγμα για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους, ιδιαίτερα σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης

Σε αντίστοιχη περίπτωση για ζημίες στα βαμβακοχώραφα από πράσινο σκουλήκι το έτος 2012 (και άλλες φορές), καταβλήθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση στους δικαιούχους παραγωγούς με μείωση της απαιτούμενης στρεμματικής απόδοσης

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική παρέμβαση ή υπουργική απόφαση, προκειμένου να μειώσετε ανά Νομό ή ανά περιοχή την απαιτούμενη στρεμματική απόδοση, προκειμένου οι πληγέντες παραγωγοί να λάβουν τελικά τη συνδεδεμένη ενίσχυση;
  1. Με ποιον τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεστε να προχωρήσετε στις διαπιστώσεις των ζημιών στις βαμβακοκαλλιέργειες; Με επιτόπιους ελέγχους από τις ΔΑΟΚ; τον ΕΛΓΑ; τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Η σχετική διαδικασία επείγει, αφού σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσει η συγκομιδή και η διαπίστωση των ζημιών θα είναι δύσκολη αργότερα.
  1. Σε περίπτωση ρύθμισης για μείωση της στρεμματικής απόδοσης, με ποιον τρόπο θα δίνεται πιστοποίηση στον δικαιούχο παραγωγό, έπειτα και από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων, προκειμένου τελικά να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση;

Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών ΝΔ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.