Tuesday, November 28, 2017

΄΄Η επιμέλεια στην επιχειρηματικότητα΄΄

Βασίλης Καλαϊτζίδης, υποψήφιος Πρόεδρος του Επιμελητήριου Σερρών


Ο υποψήφιος Πρόεδρος του Επιμελητήριου Σερρών Βασίλης Καλαϊτζίδης, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων στην περιοχή Σερρών και είναι επικεφαλής του συνδυασμού ΄΄ΕΠΙΜΕΛΕΙΣ ΣΕΡΡΕΣ΄΄, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές στις 1-3 Δεκεμβρίου 2017  παραχώρησε συνέντευξη στον Χρήστο Κατσαρό για τις εφημερίδες «Σερραϊκό Θάρρος» , «Θάρρος Σιντικής» και το blogue «Γραφίδα Σιντικής», για τα σχέδιά του και τις εξελίξεις στον επιχειρηματικό τομέα. 
Η συνέντευξη  έγινε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΄΄ΑΓΡΟΤΟΠΟΣ΄΄ Βιομηχανία Επεξεργασίας και Τυποποίησης Ρυζιού που βρίσκεται στο χωριό Αναγέννηση.

Πείτε μας λίγα λόγια για σας.
Είμαι ο Βασίλης Καλαϊτζίδης και γεννήθηκα στις Σέρρες το 1976. Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στις Σέρρες εδώ και 17 χρόνια με την εταιρεία "ΑΓΡΟΤΟΠΟΣ", Βιομηχανία Επεξεργασίας και Τυποποίησης Ρυζιού. Θήτευσα την περίοδο 2011-2014 στο Δήμο Σερρών ως Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Πολίτη και Διευθύνων Σύμβουλος του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών. Επιπλέον, διετέλεσα Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζοβιομηχανιών Ελλάδος, Μέλος και Αντιπρόεδρος σήμερα στο ΔΣ του ΜΓΣ Πανσερραϊκός. 

Με ποιες πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι θα επανεκκινήσετε την επιχειρηματική δραστηριότητα στο  Νομό Σερρών;
Η δημιουργία «Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων» με την ονομασία «Πύλη Επιχειρηματικής Γνώσης» σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των σερραϊκών επιχειρήσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι Σερραίοι επιχειρηματίες χρειάζονται ενημέρωση, προστασία  και σωστές συμβουλές. Επιπροσθέτως, σημαντική κίνηση για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τόπο αποτελεί και η ανάδειξη της γεωγραφικής θέσης του Ν. Σερρών ως συγκοινωνιακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Είμαστε η πύλη για τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης και μπορούμε να αποκομίσουμε πολλά οφέλη στη διαδρομή του χρόνου. 

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την ανάπτυξη της περιοχής και τη στήριξη των επαγγελματιών; 
Να σχεδιάσουμε το «Branding» των Σερρών. Δηλαδή, να διαμορφώσουμε ένα μοντέλο προκειμένου να αναδείξουμε την ταυτότητα του σερραϊκού επιχειρείν. BrandName και Στρατηγικό σχεδιασμό χρειάζεται ο τόπος. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματία στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον ; 
Αυτά που πρέπει να έχει ο σύγχρονος επιχειρηματίας είναι εξωστρέφεια, διευρυμένους ορίζοντες σκέψεις, άρτια κατάρτιση και Διά Βίου Εκπαίδευση πάνω στα ζητήματα της επιχειρηματικότητας. 

Ποιοι τομείς χρειάζονται στήριξη στον Νομό μας; 

Όλοι οι τομείς χρειάζονται στήριξη και ενθάρρυνση. Είναι ανεπίτρεπτο, σε ένα κατεξοχήν αγροτικό Νομό να μην υπάρχει ούτε ένα Πιστοποιημένο προϊόν. Ενέργειες χρειάζεται να γίνουν και στον Τουρισμό. Είναι ανάγκη να προσελκύσουμε Έλληνες και ξένους επισκέπτες στον όμορφο τόπο μας. Απαιτείται συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και με άλλους Φορείς. Αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε στην εξαετία της απερχόμενης διοίκησης. 

Πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ;
Δύο πράγματα χρειαζόμαστε στις Σέρρες και στην Ελλάδα γενικώς. Να αυξήσουμε τις δραστηριότητες που ενισχύουν το εισόδημά μας και να βελτιώσουμε τις συνθήκες της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Πιο απλά να προσθέσουμε Βιοτεχνία – Βιομηχανία και σύγχρονες Υπηρεσίες στο κατά τα λοιπά αγροτικό προφίλ μας. Όμως, πρέπει και κάτι να αφαιρέσουμε. Να απαλλαγούμε από τη γραφειοκρατία και το δυσκίνητο Κράτος. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των επιχειρηματιών στους οποίους απευθύνεστε; 
Απευθυνόμαστε σε όλους τους κλάδους. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Από την πιο μικρή, οικογενειακή επιχείρηση μέχρι και την πιο μεγάλη ανώνυμη Εταιρεία με εξαγωγικό προσανατολισμό. Θα αποφύγουμε τα λάθη της απερχόμενης διοίκησης, που περιορίστηκε σε ελάχιστους που είχε πλάι της. Επιμελητήριο για Όλους. 

Ποιο είναι το στίγμα σας σε σχέση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου;
Διαφάνεια, Συλλογικότητα, Συμμετοχικότητα, Διεκδίκηση. 

Που θα δημιουργήσει κίνητρα, το Επιμελητήριο, για επενδύσεις στην τοπική κοινωνία ; 
Θα προχωρήσουμε σε ενέργειες για την Πιστοποίηση ΠΟΠ και ΠΓΕ στα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα του σερραϊκού κάμπου αλλά και των παρασκευασμάτων τους και θα επιτύχουμε τη σύνδεσή τους με το δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. 

Πιστεύετε ότι μέσα από τη δραστηριοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων θα μπορέσει να υπάρξει μία γενικότερη ανάπτυξη της κοινωνίας που θα επηρεάσει τους πολίτες και σε κοινωνικό επίπεδο; 
Ασφαλώς. Όταν υπάρξει η ενεργοποίηση της τοπικής επιχειρηματικότητας θα διαμορφωθεί μία νέα κατάσταση στο επιχειρείν των Σερρών και αυτό μοιραία θα συμπαρασύρει και τους ίδιους τους απλούς Σερραίους πολίτες. Μπορεί να είμαστε σε ημέρες γενικότερου αρνητισμού, ωστόσο, Εμείς πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και θα μπορέσουμε να πάμε τον τόπο πιο μπροστά. 

Που εντοπίζεται τα λάθη της διοίκησης του Επιμελητηρίου και τι σχεδιάζετε να κάνετε για να αλλάξετε αυτή την εικόνα;
Ο δικός μας συνδυασμός διέπεται από ομοψυχία και συλλογικότητα. Εμείς βάζουμε πάνω από όλα το ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ. Το μέγα λάθος της απερχόμενης διοίκησης είναι ότι απομόνωσε τη συντριπτική πλειονότητα των Σερραίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Επίσης, ξέχασαν την περιφέρεια του Νομού. Λάθη ανεπίτρεπτα. 

Με ποιες δράσεις σχεδιάζετε να περάσετε τις απόψεις σας στην τοπική κοινωνία; 
Με τρεις τρόπους. 1: Με τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης , 2: Μέσω των ΜΜΕ , 3: Μέσω των προσωπικών συναντήσεων και επαφών. Και στις τρεις αυτές δράσεις, πάμε εξαιρετικά. Υπάρχει πρωτοφανής απήχηση και θετικότητα. 

Ποιο είναι το όραμά σας για την Ser-expo;
Θα αναβαθμίσουμε το θεσμό της Ser-Expoμε νέο επιχειρηματικό προσανατολισμό, χωρίς υπερβολές και με σαφή επιχειρηματικό χαρακτήρα. Σκοπεύουμε να αναδείξουμε τη Ser-Expo σε θεσμό διεθνούς εμβέλειας και όχι μόνο τοπικού χαρακτήρα.

Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή επιτυχία.


Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος της Γραφίδας Σιντικής, του Σερραϊκού Θάρρους και του Θάρρους της Σιντικής
ΤΗΛ: 6945488779

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.