Tuesday, November 7, 2017

Ιωάννης Χατζόπουλος: Πόρισμα του ΤΕΕ για την Διαχείριση Συσκευών Φυτοφαρμάκων

Ολοκληρώθηκε  το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας της Μ.Ε. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΟΝΤΟΣ του ΤΕΕ/τΚΜ  με θέμα «Διαχείριση Συσκευασιών Φυτοφαρμάκων», στην οποία και συμμετείχα ως μέλος , και ομόφωνα εγκρίθηκε κατά την διάρκεια της 5ης τακτικής συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ. 
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο πλαίσιο του σκοπού του είναι ο τεχνικός σύμβουλος της Κυβέρνησης και οι Ο.Ε. του, είναι ευέλικτα ολιγομελή σχήματα, με μέλη υψηλής εξειδίκευσης, δυνατότητα γρήγορης ανταπόκρισης σε ζητήματα αιχμής, συγκεκριμένο αντικείμενο και παραδοτέα σε προσδιορισμένα χρονικά διαστήματα.
Τονίζω εκ νέου, λόγω και των συχνών δικαστικών υποθέσεων,  ότι εκ του νόμου όλοι οι διαχειριστές στερών αποβλήτων (παραγωγοί, εισαγωγείς πχ φυτοφαρμάκων) είναι υποχρεωμένοι είτε να οργανώσουν είτε να συμμετέχουν σε Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (Σ.Ε.Δ.). Οι συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (Σ.Φ.Π.) είναι αυτή τη στιγμή ένα ειδικό ρεύμα αποβλήτων που ΔΕΝ διαθέτει τέτοιο σύστημα ενώ το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται πανελλαδικά σε μετρημένους στα δάκτυλα των χεριών Δήμους! Με αποτέλεσμα τόσο στην ΠΕ Σερρών , όπως και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και οι πολλαπλά ξεπλυμένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων να μην γίνονται δεκτές ούτε στην Ανακύκλωση αλλά ούτε κανονικά και στον ΧΥΤΑ ! 
Ασφαλώς η πιστοποίηση του 3ου ξεπλύματος είναι ένα σημαντικό σημείο της όλης προτεινόμενης διαδικασίας ενώ σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση της περιβαλλοντικής παιδείας είναι , όπως πάντα , η «λύση» την οποία κάποιες φορές πρέπει να την επιβάλεις με «μαστίγιο και καρότο» !

Προτεινόμενη διαδικασία διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων
Πόρισμα ΟΕ Διαχείριση Συσκευασιών Φυτοφαρμάκων

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Θ. Χατζόπουλος
Μέλος της Α του ΤΕΕ/τΚΜ και Αντιπρόεδρος ΝΕ Σερρών
   Πολιτικός Μηχανικός ΠΕ
 Προϊστάμενος Διεύθυνσης
    Τεχνικών Υπηρεσιών
Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας
         Δήμου Σιντικής
Ταχ. Δ/νση        :  Ελ. Βενιζέλου 34
Ταχ. Κώδικας     :  623 00, Σιδηρόκαστρο
Τηλέφωνο         :  2323 3 50244
Fax                   :  2323 3 50250
Κινητό Τηλ.       :  6974243949

Email                :  ix@sidiki.gr



No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.