Friday, November 10, 2017

Nicolas Jeanmart: Στα σκαριά η πανευρωπαϊκή σύνταξη

Γράφει ο Λάμπρος Καραγεώργος
Tη δέσμευση της Insurance Europe να εργαστεί στην κατεύθυνση, ώστε να καταστεί το πανευρωπαϊκό ασφαλιστικό προϊόν (Pan European Personal Pensions – PEPP) ένα λειτουργικό και ασφαλές εργαλείο για τους πολίτες της Ε.Ε, εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Ασφαλιστικό ΝΑΙ (τεύχος 168, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017) και τον Λάμπρο Καραγεώργο ο Nicolas Jeanmart.
Ο επικεφαλής Προσωπικής Ασφάλισης, Γενικής Ασφάλισης και Μακροοικονομίας της Insurance Europe, χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζητά για την ανάγκη ενίσχυσης της ιδιωτικής αποταμίευσης για συνταξιοδοτικές παροχές και επισημαίνει ότι το τελικό κείμενο πρέπει να διασφαλίζει ότι όλοι οι αποταμιευτές θα λαμβάνουν το ίδιο επαρκές, υψηλό επίπεδο προστασίας, ανεξάρτητα από ποιον προμηθευτή αγοράζουν το PEPP τους. Ο Nicolas Jeanmart υπογραμμίζει ακόμη ότι η Insurance Europe υποστηρίζει την ισχυρή δέσμευση της Επιτροπής να συνδέσει την συνταξιοδοτική αποταμίευση με τους στόχους του σχεδίου της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς (CMU).
Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη:

Με δεδομένη την αυξανόμενη πίεση στα κρατικά συνταξιοδοτικά συστήματα της Ευρώπης, πιστεύετε ότι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού προσωπικού συνταξιοδοτικού προϊόντος μπορεί να επιλύσει –και σε ποιο βαθμό– το συνταξιοδοτικό πρόβλημα;
Είναι θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί μια συζήτηση σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της ιδιωτικής αποταμίευσης για συνταξιοδοτικές παροχές, ώστε να αντιμετωπιστεί η συνταξιοδοτική πρόκληση της Ε.Ε. Οι αμοιβαία ενισχυτικοί πυλώνες σύνταξης θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Οι προσωπικές συντάξεις ή οι συντάξεις του «τρίτου πυλώνα» ήδη παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σημερινό συνταξιοδοτικό τοπίο και ενδέχεται να γίνουν ακόμα πιο σημαντικές στο μέλλον.
Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Επιτροπή αναγνώρισε το Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (PEPP) ως «προϊόν συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων που έχει εγγραφεί με σκοπό τη συνταξιοδότηση». Δεδομένου ότι τα συνταξιοδοτικά προϊόντα καθορίζονται γενικότερα από τον στόχο τους –δηλαδή την εξασφάλιση ενός εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση– είναι καλό το ότι η Επιτροπή εισήγαγε τη δυνατότητα προσφοράς προσόδων και κάλυψης πρόσθετων βιομετρικών κινδύνων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις εθνικές πρακτικές στο συγκεκριμένο κράτος-μέλος. Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν συχνά θεμελιώδη συστατικά των συνταξιοδοτικών προϊόντων που προσφέρουν οι ασφαλιστές και πρέπει να προωθηθούν ως ένα από τα κύρια γνωρίσματα του PEPP.
Ωστόσο, μένει να διαπιστωθεί το κατά πόσον η πρόταση της Επιτροπής για το PEPP θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πλήρως την συνταξιοδοτική πρόκληση στους κόλπους της ΕΕ. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της πρότασης, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω ο εγγενής μακροπρόθεσμος χαρακτήρας των συνταξιοδοτικών προϊόντων.
Σε ποια κατεύθυνση μπορεί η πρόταση PEPP να ενισχύσει την ιδιωτική συνταξιοδοτική αποταμίευση και να καταστεί μακροπρόθεσμο συνταξιοδοτικό προϊόν;
Υποστηρίζουμε την ισχυρή δέσμευση της Επιτροπής να συνδέσει την συνταξιοδοτική αποταμίευση με τους στόχους του σχεδίου της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς (CMU). Ο μακροπρόθεσμος αυτός χαρακτήρας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την παροχή καλών συντάξεων στους αποταμιευτές, καθώς και για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Ωστόσο, παρόλο που χαιρετίζουμε την καθιέρωση από την Επιτροπή μιας ελάχιστης περιόδου συμμετοχής, ο χρονικός ορίζοντας των πέντε ετών που προβλέπεται στην πρόταση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μακροπρόθεσμος. Δεν επαρκεί, ούτε για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη αποταμίευση, ούτε για να επιτρέψει στους παρόχους του PEPP να παράγουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και να επενδύουν αναλόγως. Επομένως, η αρχική διάρκεια συμμετοχής θα πρέπει να αυξηθεί σε τουλάχιστον 10 έτη, ενδεχομένως με δυνατότητα μετάβασης κάθε πέντε έτη μετέπειτα.
Οι ασφαλιστές της Ευρώπης αξιολογούν θετικά το PEPP; Και σε ποια σημεία εκτιμάτε ότι επιδέχεται βελτιώσεις;
Δεν είναι ακόμη δυνατή η τελική αξιολόγηση του PEPP, καθώς η πρόταση παραμένει ασαφής σε αρκετούς σημαντικούς τομείς. Για παράδειγμα, στην πρόταση αναφέρεται ότι το κεφάλαιο που επενδύεται πρέπει να προστατεύεται μέσω «τεχνικών άμβλυνσης του κινδύνου», που θα καθορισθούν από την Επιτροπή σε μεταγενέστερο στάδιο, μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Ωστόσο, από την πλευρά του παρόχου, είναι σημαντικό να γνωρίζει από την αρχή ποιες θα είναι αυτές οι τεχνικές, για την καλύτερη αξιολόγηση της επιχειρηματικής σκοπιμότητας του PEPP.
Η πρόταση του PEPP προβλέπει επίσης έναν αριθμό διαφορετικών επιλέξιμων παρόχων PEPP – όπως ασφαλιστές, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.– οι οποίοι εμπίπτουν σε διαφορετικούς τομεακούς κανόνες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι αποταμιευτές PEPP υπόκεινται σε διαφορετικά επίπεδα προστασίας, ανάλογα με το ποιος πάροχος προσφέρει το προϊόν. Κάτι τέτοιο, πρέπει να αποφευχθεί. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας το τελικό κείμενο να διασφαλίζει ότι όλοι οι αποταμιευτές PEPP θα λαμβάνουν το ίδιο επαρκές, υψηλό επίπεδο προστασίας, ανεξάρτητα από ποιον προμηθευτή αγοράζουν το PEPP τους.
Η προώθηση ενός τέτοιο προϊόντος μπορεί να λειτουργήσει θετικά υπέρ των μεγάλων Ευρωπαϊκών Ομίλων και σε βάρος των μικρών τοπικών παικτών;
Συμφωνούμε ότι υπάρχει κίνδυνος, με την παρούσα μορφή της πρότασης, μόνο πολύ μεγάλοι όμιλοι να μπορούν να παρέχουν PEPPs. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υποχρέωση των παρόχων PEPP να διαθέτουν ένα τμήμα ανά κράτος-μέλος, ώστε να επιτρέπεται στους αγοραστές PEPP να αποταμιεύουν χρήματα σε ολόκληρη την Ε.Ε. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο διοικητικό φορτίο, καθώς οι πάροχοι PEPP θα χρειαστούν τις γνώσεις και τους πόρους για να χειριστούν όλες τις διαφορετικές γλώσσες, τις διαφορετικές νομικές απαιτήσεις, τα διαφορετικά φορολογικά πλαίσια κλπ. Αυτό θα μπορούσε να καταλήξει στο να έχουμε λιγότερο και όχι μεγαλύτερο ανταγωνισμό.
Ποια θα είναι η συμβολή της Insurance Europe στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης;
Η Ιnsurance Europe θα τηρήσει τη δέσμευσή της να καταστήσει το PEPP ένα λειτουργικό και ασφαλές εργαλείο για τους πολίτες της Ε.Ε. και να διασφαλίσει ότι τελικά αυτό δεν θα καταστρέψει τα ήδη υπάρχοντα, ορθώς λειτουργούντα συνταξιοδοτικά συστήματα.

Πηγή:nextdeal.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.