Saturday, November 11, 2017

PHILOXENIA KAI HOTELIA 2017 ΠΟΛΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Γράφει ο Γιάννης Μαγκριώτης 
Όταν το 20% περίπου του ΑΕΠ της χώρας τον 10ο χρόνο της οικονομικής κρίσης και τον 7ο των Προγραμμάτων σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και σταθεροποίησης της οικονομίας δημιουργείται από τις Τουριστικές δραστηριότητες , τότε το γεγονός αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Όταν και οι θέσεις απασχόλησης, σταθερές, ή εποχιακές άμεσα ή έμμεσα που υπάρχουν, ή δημιουργούνται από τις Τουριστικές και τις συναφείς οικονομικές δραστηριότητες φθάνουν το ένα εκατομμύριο, τότε ο Τουρισμός γίνεται πολύ σοβαρή υπόθεση για την χώρα την οικονομία και την καθημαγμένη κοινωνία.
Παραμένει βέβαια μελανό σημείο η διαρκής παραβίαση των ήδη απορρυθμισμένων θέσεων εργασίας και το επίπεδο των αμοιβών.
Τα σημαντικά όμως αυτά θέματα αφορούν τις κυβερνήσεις και τους ελλιπής ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και φυσικά την κοινωνική ευθύνη των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι όμως πρέπει να πιστωθούν και την υψηλή προσαρμοστικότητα και παραγωγικότητα που επέδειξαν, ειδικά τα χρόνια της κρίσης.


Στόχος μου όμως, αυτού του σύντομου σημειώματος σήμερα, δεν είναι να παρουσιάσω, τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ή αβελτηρίες και τις κρατικές ανεπάρκειες, ούτε φυσικά τις θετικές προοπτικές που έχει ο κλάδος.
Ούτε να επισημάνω, ότι η αύξηση της Τουριστικής δραστηριότητας, τα τελευταία χρόνια οφείλεται και σε ένα βαθμό στα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα των γειτονικών χωρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.
Θέλω να επισημάνω μόνο, ότι:
-Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία έχουν πολλές και αναξιοποίητες δυνατότητες να πετύχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, για τι διαθέτουν απίστευτα και μοναδικά πλεονεκτήματα συνολικά, αλλά και σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά.
Η συμμετοχή της όμως στο συνολικό παραγόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας δεν είναι ανάλογη και ούτε βελτιώθηκε τα χρόνια της κρίσης που ήταν και χρόνια ευκαιριών.
Τα μεμονωμένα παραδείγματα, όπως της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, όπου είχαμε ορατή βελτίωση, αποκαλύπτουν το μέγεθος της ανεπάρκειας κυρίως των αρμοδίων φορέων της Πολιτείας σε κυβερνητικό και περιφερειακό επίπεδο.
-Δεν είναι δυνατόν ο πιο σημαντικός θεσμός της χώρας, για την προώθηση του Τουριστικού προϊόντος, η PHILOXENIA και η HOTELIA να προσφέρονται στις απολύτως ανεπαρκής, από κάθε πλευρά υποδομές της ΔΕΘ.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων και των τοπικών και περιφερειακών φορέων είναι μεγάλες.
Μπορεί η κρίση να απομάκρυνε κατά πολύ την δυνατότητα της κατασκευής ενός σύγχρονο διεθνούς εκθεσιακού κέντρου στην περιοχή της Σίνδου, όπως είχε σχεδιαστεί το 2000, αλλά τα σχέδια για μια ταχεία ανακατασκευή των σημερινών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, με σύγχρονες ελαφρές κατασκευές, όπως και η ανάπτυξη ενός Μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου υπήρχαν και ήταν εφικτά.
-Παρ ότι οι διοικήσεις της ΔΕΘ καταβάλουν κάθε δυνατή
προσπάθεια για την διεθνοποίηση της ΔΕΘ, το κρατικό θεσμικό πλαίσιο είναι ανασταλτικός παράγοντας, που μαζί με την καθολική ανεπάρκεια των υποδομών περιορίζουν δραματικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
-Η 33η PHILOXENIA και HOTELIA, θέλει να κάνει ένα βήμα μπροστά σε πολλούς τομείς, ένας από αυτούς είναι η συστηματική και στοχευόμενη μελέτη αξιοποίησης των δυνατοτήτων και των ευκαιριών από επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς της Πόλης.
Η ημερίδα που διοργανώθηκε από το ελληνοτουρκικό επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, για την τουριστική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και στην οποία το εργαστήριο μάρκετινγκ του ΠΑΜΑΚ παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα έρευνα, είναι ενδεικτική της μεγάλης προσφοράς των πανεπιστημίων, όταν συνδέονται με την παραγωγή και τις ανάγκες της.
Πολύ καλή η δουλειά του Marlab του ΠΑΜΑΚ που επιμελήθηκε η καθηγήτρια κ. Τσιότσου μαζί με τον ερευνητή και υποψήφιο διδάκτορα του οικείου τμήματος κ. Κυανίδη και την αφανή δουλειά μιας σημαντικής ομάδας φοιτητών.
Παρακολουθώντας μερικές από τις ομιλίες Ελλήνων και Τούρκων ομιλητών, πέραν από επιχειρηματικό ενδιαφέρον διέκρινα και έντονα θετικά σημάδια ήπιας συνεργασίας των πολιτών και των φορέων των δύο χωρών που ξεκίνησε το 2000 και παρ όλες τις διακοπές για άλλους λόγους είναι εργαλεία πολλαπλώς ωφέλημα.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.