Wednesday, March 28, 2018

Η ΥΜΑΘ στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση “Κεντρική Μακεδονία: Πόλος Ανάπτυξης-Πύλη Συνεργασίας”


Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλια-Τσαρουχά, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, παραβρέθηκε στο Ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, όπου χαιρέτησε με ομιλία της, την έναρξη των εργασιών, του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση “Κεντρική Μακεδονία: Πόλος Ανάπτυξης-Πύλη Συνεργασίας”.




Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κας Μαρίας Κόλια-Τσαρουχά:


Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στην Κεντρική Μακεδονία το Μεγάλο Αναπτυξιακό Συνέδριο που γίνεται με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Είναι μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι η σημερινή κυβέρνηση αναζητά την ουσιαστική και απρόσκοπτη επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς και στην Κυβέρνηση, όπως και της ειλικρινούς της θέλησης, να δεχτεί τις μεγάλες ερωτήσεις και να συζητήσει τα μεγάλα προβλήματα. Είναι απόδειξη της βαθιάς υπευθυνότητας των ανθρώπων που έχουν αναλάβει σήμερα τη διακυβέρνηση της χώρας.
Κυρίες και κύριοι, η καλύτερη συγκυρία για να καταδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας, δεν μπορεί να αναζητηθεί παρά μόνο στο Τώρα. Αύριο θα είναι πολύ αργά. Πολλά τρένα χάθηκαν, από εμάς δεν θα χαθεί ακόμη ένα. Το θέμα της Ανάπτυξης και της Ευημερίας των Πολιτών μας είναι το κυρίαρχο, και η θετική του πορεία δεν μπορεί να είναι προς άλλη κατεύθυνση, παρά μόνο προς εκείνη της δημιουργίας μιας παραγωγικής, καινοτόμας και θαρραλέας οικονομίας. Μια τέτοια οικονομία, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς ίσες ευκαιρίες, χωρίς δικαιοσύνη και χωρίς την παρουσία των νέων ανθρώπων σ’ αυτήν.
Καλούμαστε, αυτές τις ημέρες, σ’ αυτό το Αναπτυξιακό Συνέδριο, να θέσουμε τις βάσεις για μια Ελλάδα που απελευθερώνεται οριστικά από νοοτροπίες και πρακτικές που μας ζημίωσαν στο παρελθόν, και να φέρουμε την ελληνική Περιφέρεια στο προσκήνιο.
Ο σχεδιασμός, μιας Ελλάδας με ισχυρή παρουσία στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι και με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προϋποθέτει την αξιοποίηση της μεγάλης δυναμικής της Μακεδονίας και της Θράκης.
Φίλες και φίλοι, με την έκφραση «δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς Μακεδονία και Μακεδονία χωρίς Ελλάδα» που σίγουρα με έχετε ακούσει να επαναλαμβάνω, δεν αναφέρομαι μόνο στην εξωτερική πολιτική. Αναφέρομαι στη βαθύτατη πραγματικότητα πάνω στην οποία πρέπει να χτίσουμε όλες τις εκφάνσεις του μέλλοντός μας. Ειδικά, όταν σε τόπους όπως όλη σχεδόν η Μακεδονία και η Θράκη, δραστηριοποιούνται κορυφαία ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα, μαζί με εγχειρήματα και επιχειρήσεις που είναι επίσης κορυφαίες, και σε δυνατότητες και σε προοπτικές.
Η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν ήδη, επίκεντρα πρωτογενούς παραγωγής, τουρισμού, εκπαίδευσης, επιστημονικής έρευνας, ενώ η γεωστρατηγική τους θέση και η γειτνίασή τους με χώρες των Βαλκανίων τις καταστούν κέντρα διεθνούς συνάντησης, αλληλεπίδρασης και συνεργασιών.
Η θέληση της Κυβέρνησης για την πραγμάτωση αυτού του στόχου, αποδείχτηκε από τη συχνή και καθοριστική παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Θα μου επιτρέψετε εδώ να αναφερθώ στο ρόλο του ιστορικού Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, τομέα σήμερα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Το ΥΜΑΘ έχει την ευθύνη της έγκρισης και της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων Γενικής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και των Ειδικών Επενδυτικών Σχεδίων για τον Βορειοελλαδικό χώρο. Στο πλαίσιο του Νέου Αναπτυξιακού υποδεχόμαστε επενδυτικά σχέδια από τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Έχουμε ήδη δεχτεί δεκάδες επενδυτικά σχέδια ανεξάρτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέων τύπων επιχειρήσεων, μηχανολογικού εξοπλισμού κλπ, τα οποία φτάνουν σε συνολικό ύψος μεγαλύτερο του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και προστατεύουν τις ήδη υφιστάμενες.
Η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων που υπάγεται στο ΥΜΑΘ είναι επιφορτισμένη από τον Ιανουάριο του 2018 με την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας σύμφωνα με τον αναπτυξιακό νόμο. Επίσης συμμετέχουμε στην υλοποίηση διακρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Interreg και το Leader.
Με συντονισμένες κινήσεις μας στο πλαίσιο του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, και μόνο μέσα στο Δεκέμβριο απελευθερώθηκαν 10 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ευρώ (€10.300.000) προς επιδότηση αναπτυξιακών επιχειρηματικών σχεδίων  της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ αναμένεται απελευθέρωση περισσότερων κεφαλαίων στο άμεσο προσεχές διάστημα.
Στο πλαίσιο της εποπτείας του ΥΜΑΘ, στόχος είναι η ενίσχυση της  δράσης της ΔΕΘ, η διαφύλαξη της ανοδικής της πορείας και η μεγαλύτερη ανάδειξη του ρόλου της και των ενεργειών της.
Ένα ακόμη σημαντικό εγχείρημα που θέλουμε να γίνει πλέον καθοριστικός αναπτυξιακός παράγοντας για την περιοχή, είναι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Μιας θερμοκοιτίδας που θα φιλοξενεί, σ’ ένα ευνοϊκό για αυτές περιβάλλον, νεοφυείς επιχειρήσεις στους τομείς της καινοτομίας, της υψηλής τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας.  Σήμερα η ΑΖΚ λειτουργεί με εξαιρετικά συρρικνωμένο προϋπολογισμό, και με προσωπικό που αριθμεί σε μόλις 3 άτομα, αλλά πλέον λειτουργεί, μετά από μια μακριά περίοδο που υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Για πρώτη φορά από τη δεκαετή λειτουργία της, θεσπίσαμε κανονισμό Μισθώσεων των ακινήτων που είτε της ανήκουν είτε της έχουν παραχωρηθεί, ο οποίος μέχρι τώρα δεν υπήρχε!
Πλέον η ΑΖΚ ολοκληρώνει τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασιών με τεχνολογικά και επιχειρηματικά δίκτυα από το εξωτερικό, με το Δήμο Θεσσαλονίκης, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με την Aegean Airlines και με εξειδικευμένα στελέχη του διεθνούς προγράμματος Jaspers. Μέσα στο 2018 ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας του «Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων» και είναι επίσης σε εξέλιξη η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, έτσι ώστε να προχωρήσει εντός του 2018 η χωροθέτηση και η πολεοδόμηση του Θύλακα, με την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος.
Σημαντικός εποπτευόμενος φορέας του ΥΜΑΘ είναι το ΚεΔΑΚ (Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς ) που λειτουργεί για τη διαμόρφωση προγραμμάτων αναστηλώσεων και συντηρήσεων και γενικότερα υποδομής των μνημειακών οικιστικών συνόλων των Ιερών Καθιδρυμάτων και των κινητών κειμηλίων εν γένει της Αθωνικής Πολιτείας.
Κυρίες και κύριοι, το Περιφερειακό Συνέδριο μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο αυτό το ρόλο μας, φέρνοντάς τον κοντά σε περισσότερες επιχειρηματικές και επαγγελματικές πρωτοβουλίες του τόπου μας, ώστε με τη συνέργεια μας να μπορέσουν να σχεδιάσουν σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα, με ευρύτερο όραμα και σχεδιασμό.
Σας καλωσορίζω λοιπόν όλους σ’ αυτή τη μεγάλη συνάντηση που ξεκινά σήμερα.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.