Sunday, March 4, 2018

Τι γίνεται με τους ελκυστήρες έως 12 ετών και τα Σχέδια Βελτίωσης;



Έντονος προβληματισμός υπάρχει μεταξύ των αγροτών που έχουν γεωργικό ελκυστήρα μικρότερο των 12 ετών και θέλουν να επιδοτηθούν για απόκτηση καινούργιου στα σχέδια βελτίωσης. Δικαιολογημένα;


Η αλήθεια είναι πως αν κάποιος κατέχει γεωργικό ελκυστήρα με πρώτη ημερομηνία έκδοσης άδειας μικρότερη των 12 ετών δεν μπορεί να αιτηθεί επιδότησης στα σχέδια βελτίωσης για καινούργιο γεωργικό ελκυστήρα, γιατί στην προκήρυξη για τα σχέδια βελτίωσης η επένδυση αυτή χαρακτηρίζεται ως δαπάνη απλής αντικατάστασης αναπόσβεστου μηχανήματος (λόγος για τον οποίο ο παραγωγός δεν μπορεί να επιδοτηθεί).
Τι μπορεί να κάνει ο υποψήφιος παραγωγός στην περίπτωση αυτή;
Ο παραγωγός αυτός μπορεί να μεταβιβάσει τον ελκυστήρα αυτόν σε τρίτο πρόσωπο και τελικά να αιτηθεί για καινούργιο. ΔΕΝ μας ενδιαφέρει πότε έγινε η μεταβίβαση, αφού η σχετική βεβαίωση που παίρνει ο υποψήφιος από τις ΔΑΟΚ είναι "ημέρας" (μέχρι σήμερα που μιλάμε).
Ποιοι μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα;
Πρόβλημα θα έχουν οι παραγωγοί που αιτήθηκαν ελκυστήρα στα σχέδια του 2011 και ολοκλήρωσαν το σχέδιο τους μετά το 2013-2014. Αυτοί δε μπορούν να μεταβιβάσουν τον ελκυστήρα γιατί δεσμεύονται από τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις τους στα προηγούμενα σχέδια βελτίωσης. Πάντως θεωρώ πως οι παραγωγοί στην κατηγορία αυτή καλώς δεν επιδοτούνται γιατί οι ελκυστήρες τους στις περισσότερες αυτών των περιπτώσεων είναι μικρότεροι των 7 ετών και ες εκ τούτου δεν έχουν αποσβεστεί. 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.