Wednesday, March 28, 2018

ΜΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Του Γιάννη Μαγκριώτη 
Βάλθηκαν να τρελάνουν τον κόσμο και τον Μητσοτάκη στο «Αναπτυξιακό συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία», που οργάνωσε η κυβέρνηση με την Περιφέρεια Κ-Μ.
«Για τρίτη χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη σε απορροφήσεις στη χώρα», είπε μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Χαρίτσης.
«Αν η Ελλάδα είχε περισσότερους Χαρίτσηδες δεν θα φθάναμε έως εδώ», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.



Και να σκεφτείς πως πριν από λίγες ημέρες, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπεύθυνος για θέματα προγράμματος Κ. Χατζηδάκης κατήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης για τις τραγικές καθυστερήσεις του ΕΣΠΑ.
Γιατί αλληλοπαινεύονται κάθε φόρα που συναντιούνται οι δυο τους; Πόση αλήθεια έχουν οι δηλώσεις τους;
Η απάντηση είναι καμία, αφού:
Πρώτον, έχει εκπνεύσει περίπου το 70% του χρόνου υλοποίησης του Ε’ ΕΣΠΑ και δεν έχει απορροφηθεί ούτε το 30% των κονδυλίων που μας διαθέτει η ΕΕ και μάλιστα το μεγάλο μέρος αφορά έργα γέφυρες του προηγούμενου ΕΣΠΑ, που έπρεπε να είχαν τελειώσει το αργότερο μέχρι το 2015.
Δεύτερον, ανάλογη είναι η πραγματικότητα και για τις 13 Περιφέρειες, φυσικά και για την Κεντρική Μακεδονία.
Θυμίζω ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε το 2010 για το Δ’ ΕΣΠΑ διαθέσιμα 1.476.468.154 ευρώ και στο τέλος απορρόφησε μόνο τα 738.725.229 ευρώ. (Τα στοιχεία είναι από τις επίσημες ανακοινώσεις της περιφέρειας στους αντίστοιχους χρόνους.)
Αν μάλιστα από τα 738 εκατ. ευρώ αφαιρέσουμε τα περίπου 200 εκατ. ευρώ, που πήραν η Αττικό Μετρό ΑΕ και η Εγνατία ΑΕ και πλήρωσαν για τα έργα του μετρό και των κόμβων της περιφερειακής Θεσσαλονίκης, τότε το μέγεθος της προπαγάνδας γίνεται απίστευτο - δυστυχώς και οι απώλειες πόρων για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, μεγάλες.
Ανάλογη και δυστυχώς χειρότερη είναι η πραγματικότητα στο Ε’ ΕΣΠΑ (2014-2020).
Από το περίπου 1 δισ. ευρώ, που έχει διατεθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν εκταμιευθεί περίπου 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. αφορούν έργα του Δ’ ΕΣΠΑ που έπρεπε να είχαν τελειώσει το αργότερο μέχρι το 2015 και με ευθύνη της Περιφέρειας δεν τέλειωσαν και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσουν.
Τα υπόλοιπα 50 περίπου εκατ. ευρώ δόθηκαν απευθείας στους δήμους και τις μητροπόλεις για τα προγράμματα φτώχειας.
Γιατί αλληλοθαυμάζονται, το καταλαβαίνουμε εύκολα:
•Καλύπτουν τις τεράστιες ευθύνες τους και οι δύο.
•Ο Χαρίτσης καλύπτει και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, προβάλλει τον εαυτό του και ταυτόχρονα στηρίζει τον Τζιτζικώστα στην εσωκομματική αντιπαράθεση για την ηγεσία της ΝΔ.
• Ο Τζιτζικώστας ταυτόχρονα στηρίζει την κυβέρνηση και υπονομεύει την αντιπολίτευση της ΝΔ.
Στο ερώτημα, γιατί τα ΜΜΕ δεν αποκαλύπτουν την αλήθεια η απάντηση είναι απλή και δεν χρειάζεται να την αναφέρω.
Στο ερώτημα, γιατί τα στελέχη της ΝΔ της Θεσσαλονίκης δεν αντιδρούν, πάλι η απάντηση είναι απλή.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.