Saturday, March 31, 2018

ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Του Γιάννη Μαγκριώτη 
Διάβασα τις περισσότερες ομιλίες του πολυάριθμου κυβερνητικού κλιμακίου που επί τρεις ημέρες, μαζί με τα αρμόδια κρατικά στελέχη και τους συνεργάτες τους, βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Παρακολούθησα στην κρατική τηλεόραση τις ομιλίες του περιφερειάρχη και του πρωθυπουργού και θα ήθελα να καταθέσω πολύ σύντομα τις σκέψεις μου.

• Οι ομιλίες των υπουργών και των κρατικών αξιωματούχων ήταν αποκλειστικά η συρραφή των δελτίων Τύπου που έχουν εκδώσει οι ίδιοι τους τελευταίους μήνες.
• Η ομιλία του περιφερειάρχη ‒που κράτησε μία ώρα και δύο φορές χειροκροτήθηκε ειρωνικά, για να τελειώνει, από το πίσω μισό της αίθουσας, όπου βρίσκονταν κομματικοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ‒ πέραν του γνωστού αυτοθαυμασμού και των γνωστών αναληθειών για τις πρωτιές στην ανάπτυξη είχε δύο ενότητες:
1. Το πρώτο ημίωρο μιλούσε ως υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ και δεν είχε καμία σχέση με την Κεντρική Μακεδονία.
2. Στο δεύτερο ημίωρο του αυτοεπαίνου ‒τη εξαιρέσει του θέματος της FYROM, όπου διαφώνησε με την κυβέρνηση για να τον καρφώσει στη συνέχεια ο πρωθυπουργός λέγοντας «ο φίλος μου ο Αποστόλης άλλα ψήφισε το 2008 ως βουλευτής για το όνομα και άλλα λέει σήμερα»‒ αναφέρθηκε στα έργα που έκανε, όπως ο κόμβος Κ16 στη λαχαναγορά και ο δρόμος Ποτίδαια-Καλλιθέα, ο δρόμος στο Κιλκίς και ο περιφερειακός στην Κατερίνη.
Και πάλι όμως οικειοποιήθηκε έργα της κρατικής περιφέρειας, γιατί στα επτά χρόνια που είναι περιφερειάρχης κανένα έργο δεν δημοπράτησε και ούτε θα δημοπρατήσει μέχρι το τέλος της θητείας του. Τα έργα έπρεπε να είχαν τελειώσει το αργότερο έως το 2015, κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί ‒ ειδικά της Κατερίνης και του Κιλκίς δεν έχουν και ασφαλές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
Ένα όμως στοιχείο τα χαρακτηρίζει όλα, εκτός από τις μεγάλες καθυστερήσεις: οι μεγάλες υπερβάσεις των προϋπολογισμών.
Τα έργα έπρεπε να ολοκληρωθούν από πόρους του Δ΄ ΕΣΠΑ και επειδή δεν τελείωσαν χάθηκαν για την περιφέρεια οι πόροι∙ ακόμη χειρότερα, για την ολοκλήρωσή τους θα απαιτηθούν όλοι οι κοινοτικοί πόροι για έργα του Ε΄ ΕΣΠΑ, τα οποία θα πήγαιναν σε νέα έργα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έμειναν πόροι για να δημοπρατήσει μέχρι το 2020 τον δρόμο Χαλκηδόνα-Γιαννιτσά, η μελέτη του οποίου δημοπρατήθηκε το 2011 από το υπουργείο Υποδομών και είναι έτοιμη από το 2014.
Το συμπέρασμα: Αν συνέχιζε η κρατική περιφέρεια με οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πήγαιναν πολύ καλύτερα όλα. Ένα συμπέρασμα οδυνηρό για όλους εμάς που χρόνια παλεύουμε για τις αιρετές περιφέρειες.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας: «Ήρθα ως φιλοξενούμενος να σας ακούσω, όπως και οι υπουργοί». Τα περιφερειακά συνέδρια τα εξήγγειλε η κυβέρνηση, τα οργανώνει η κυβέρνηση, τα πληρώνει η κυβέρνηση και γίνονται κάτω από το κοινό σύνθημα: «Παραγωγική ανασυγκρότηση-Δίκαιη ανάπτυξη», που είναι και το κεντρικό σύνθημα της κυβερνητικής πολιτικής.
Μίλησε περίπου 80 λεπτά, τα πρώτα 40 αναλώθηκαν για τα σκάνδαλα, την κακή αντιπολίτευση και τα Σκόπια. Τα υπόλοιπα 40 λεπτά διάβασε αποσπάσματα από μερικές ομιλίες υπουργών.
Φυσικά, σχέδιο με στόχους, πολιτικές, χρηματοδότηση και χρονοδιαγράμματα δεν ακούστηκαν.
Ενδιαφέρον είναι ότι ‒πέραν της οικειοποίησης των έργων των προηγούμενων κυβερνήσεων που, με μεγάλες καθυστερήσεις και υπερβάσεις προϋπολογισμών, είχαν μπει στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, όπως ο ΠΑΘΕ και το μετρό‒ εξήγγειλε επεκτάσεις του μετρό, χωρίς μελέτες και διασφαλισμένη χρηματοδότηση, θυμίζοντας εποχές Κούβελα, αφού οι μελέτες που είχαν ξεκινήσει το 2011 για τις επεκτάσεις δυτικά σταμάτησαν το 2012 και ουδέποτε ξανάρχισαν∙ όσο για τη χρηματοδότηση που είχε διασφαλιστεί, τα 750 εκατ. ευρώ θα πάνε για την επέκταση του μετρό της Αθήνας στη γραμμή 4.
Όμως εξήγγειλε τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, οι μελέτες των οποίων είναι έτοιμες από χρόνια και δεν είχαν δημοπρατηθεί μέχρι τώρα∙ αυτά πιστεύω ότι μπορεί να γίνουν τα επόμενα χρόνια.
Για τις σιδηροδρομικές επεκτάσεις και τους προαστιακούς, που δύο χρόνια τα επαναλαμβάνει η κυβέρνηση, είναι απλές εξαγγελίες αφού ούτε οι μελέτες έχουν ξεκινήσει ούτε υπάρχουν πόροι.
Για τον Θερμαϊκό, όπου τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και πάλι εκτεταμένη μόλυνση, εξήγγειλε τη δημιουργία ενός φορέα χωρίς αρμοδιότητες και πόρους και, για να μην ξεχάσει ότι «ήρθε για να ακούσει προτάσεις», εξήγγειλε το αντίθετο από αυτό που επίσης εξήγγειλε ο περιφερειάρχης.
Δεν επεκτείνομαι στο σοβαρό αυτό θέμα γιατί έχω διατυπώσει την πρότασή μου. Θα πω μόνο ότι και οι δύο προτάσεις γίνονται για να μη γίνει τίποτα, παρά μόνο δαπάνες για επικοινωνία και προβολή.
Ένα έργο που εξήγγειλαν ότι θα κάνουν τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο πρωθυπουργός είναι η ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου∙ δηλαδή ουσιαστικά μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα γίνει, γιατί δεν έχουν ούτε μελέτες ούτε πόρους και διαφωνούν και στον φορέα που θα δημιουργηθεί για να υλοποιήσει το έργο.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο νοσοκομείο παίδων που θα γίνει με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νιάρχου και είπε κάτι που με προβλημάτισε αν το είχε στο κείμενο ή ήταν σαρδάμ: «Πείσαμε το Ίδρυμα Νιάρχου να δώσει τα χρήματα για το νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και όχι για έργα βιτρίνας στην Αθήνα που ήθελε».
Το συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας ήταν το 11ο και μπορούμε να καταλάβουμε πώς ήταν τα προηγούμενα και πώς θα είναι τα επόμενα.
ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΑΔΕΙΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ





No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.