Wednesday, March 7, 2018

Να ξεκαθαριστεί επιτέλους ο τρόπος σήμανσης των αμνοεριφίων καλεί τον ΥπΑΑΤ η Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική Ερώτησή της


Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο σήμανσης των αμνοεριφίων προκειμένου να αποτραπεί νέο «πάρτυ» των παράνομων ελληνοποιήσεων, ιδιαίτερα μάλιστα εν όψει του Πάσχα, ζητά η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή από τον Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου.


Η Σερραία βουλευτής υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός πως η χώρα μας δεσμεύεται να εφαρμόσει τον κανονισμό της (ΕΕ) με αριθ. 1337/2013 για την υποχρεωτική ένδειξη του κράτους μέλους ή της τρίτης χώρας εκτροφής και σφαγής, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει βγει η απαραίτητη διευκρινιστική εγκύκλιος που θα διασαφηνίζει τον τρόπο σήμανσης.

Και αυτό γιατί η Υπουργική Απόφαση 91354/2017 - ΦΕΚ 2983/Β/30-8-2017 (Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) κάνει συγκεκριμένη σχετική αναφορά μόνο για την επισήμανση του βόειου κρέατος, ενώ το έγγραφο 2500/125291  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της 23ης -11-2017, δεν ξεκαθαρίζει, ούτε αυτό, το τοπίο.
Αποτέλεσμα, όπως τονίζει η κ. Αραμπατζή, να εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για περαιτέρω εκτίναξη του φαινομένου των παράνομων ελληνοποιήσεων, ιδιαίτερα μάλιστα κατά την επικείμενη χρονική περίοδο του Πάσχα ενώ την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές μένουν εκτεθειμένοι και απληροφόρητοι.
Καθώς, όποιος καταναλωτής επιθυμεί να γνωρίζει την ταυτότητα του αμνοεριφίου, θα πρέπει πλέον να ανατρέξει στα παραστατικά του κάθε σημείου πώλησης κρέατος κάτι βεβαίως, που είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστο.

Ως εκ τούτου, η κ. Αραμπατζή καλεί τον κ. Αποστόλου να απαντήσει πότε επιτέλους θα εφαρμοστεί στην πράξη ο δεσμευτικός Κανονισμός της ΕΕ και με ποιον τρόπο θα προστατέψει το Υπουργείο τους Έλληνες κτηνοτρόφους, που αφενός χειμάζονται από τις υφεσιακές πολιτικές της Κυβέρνησης αφετέρου βρίσκονται απροστάτευτοι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Για το λόγο αυτό καθώς και για την αναγκαία προστασία των καταναλωτών, η κ. Αραμπατζή ζητά συγκεκριμένα και ακριβή στοιχεία για τους ελέγχους στα αμνοερίφια από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ την τελευταία τριετία και το αποτέλεσμα αυτών.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση της κ. Αραμπατζή είναι η εξής:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
07-03-2018
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Βαγγέλη Αποστόλου

Θέμα: Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο σήμανσης των αμνοεριφίων

Κύριε Υπουργέ,

Ο εφαρμοστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1337/2013 προβλέπει την υποχρεωτική ένδειξη του κράτους μέλους ή της τρίτης χώρας εκτροφής και σφαγής που βασίζεται σε ελάχιστη περίοδο εκτροφής ανάλογα με το είδος του ζώου.  

Ο ίδιος κανονισμός προβλέπει επίσης την δυνατότητα των παραγωγών να αντικαταστήσουν την ένδειξη του τόπου εκτροφής και της σφαγής με την ένδειξη «προέλευση» του κράτους μέλους ή της τρίτης χώρας όπου τα ζώα γεννιούνται, εκτρέφονται και σφαγιάζονται όταν το αποδεικνύουν οι εμπορευόμενοι, στις εθνικές αρχές.
Επομένως, τα κρέατα που προέρχονται από πρόβατα που έχουν γεννηθεί σε τρίτη χώρα και έχουν εκτραφεί σε κράτος μέλος τουλάχιστον για έξι μήνες και έχουν σφαγεί σε αυτό, θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη ότι έχουν εκτραφεί και σφαγεί σε αυτό το κράτος μέλος, αλλά δεν μπορούν να φέρουν την ένδειξη ότι προέρχονται από το εν λόγω κράτος μέλος.

Ωστόσο, μεγάλο προβληματισμό στους Έλληνες κτηνοτρόφους, στους σφαγείς και στους καταναλωτές, προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη μέχρι και σήμερα, δεν έχει βγει διευκρινιστική εγκύκλιος προκειμένου να διασαφηνιστεί ο τρόπος σήμανσης των αμνοεριφίων – καθώς και των χοίρων και πουλερικών -. Θα γίνεται με καρτελάκι; Με αυτοκόλλητο; Με σφραγίδα;

Και αυτό γιατί η Υπουργική Απόφαση 91354/2017 - ΦΕΚ 2983/Β/30-8-2017 (Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) κάνει συγκεκριμένη σχετική αναφορά μόνο για την επισήμανση του βόειου κρέατος, ενώ το έγγραφο 2500/125291  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της 23ης -11-2017, δεν ξεκαθαρίζει, ούτε αυτό, τον τρόπο σήμανσης.
Αποτέλεσμα, να εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για περαιτέρω εκτίναξη του φαινομένου των παράνομων ελληνοποιήσεων, ιδιαίτερα μάλιστα κατά την επικείμενη χρονική περίοδο του Πάσχα ενώ την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές μένουν εκτεθειμένοι και απληροφόρητοι.
       
Καθώς, όποιος καταναλωτής επιθυμεί να γνωρίζει την ταυτότητα του αμνοεριφίου, θα πρέπει πλέον να ανατρέξει στα παραστατικά του κάθε σημείου πώλησης κρέατος κάτι βεβαίως, που είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.   Πότε θα εφαρμόσετε στην πράξη τον κανονισμό της (ΕΕ) με αριθ. 1337/2013 βγάζοντας την απαραίτητη διευκρινιστική εγκύκλιο, που θα διασαφηνίζει τους τρόπους σήμανσης των αμνοεριφίων, χοίρων και πουλερικών;
2.   Με ποιον τρόπο θα προστατέψετε τους Έλληνες κτηνοτρόφους και καταναλωτές από τις παράνομες ελληνοποιήσεις;
3.   Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει στα αμνοερίφια την τελευταία τριετία από τον ΕΛΓΟ  ΔΗΜΗΤΡΑ και τι αποτέλεσμα είχαν;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών ΝΔ


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.